Κ. Μητσοτάκης για ένταξη Σκοπίων στην Ε.Ε.: Δεν με δεσμεύει η Συμφωνία των Πρεσπών

«Δικαίωμα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.»
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 20:37
UPD:21:46
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί, ενώ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι παραχώρησε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της Συμφωνίας, παρατήρησε ότι δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο το ανεθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, γιατί όπως πρόσθεσε, δεν υφίσταται τέτοιο κείμενο.

Διαμήνυσε, δε, ότι η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. «Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω», σημείωσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Συμφωνία παράγει αποτελέσματα από την υπογραφή της, όχι την κύρωσή της. «Υπογράψατε αυτόματα την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κάψατε τον μοχλό πίεσης και έγινε εθνικό μπούμερανγκ», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Θα συμφωνούμε αυτόματα και στο κλείσιμο κάθε κεφαλαίου, επειδή αυτό ορίζει αυτό που υπογράψατε; Εφόσον εκλεγώ πρωθυπουργός, αρνούμαι να ερμηνεύσω τη Συμφωνία με τον τρόπο αυτόν».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προειδοποίησε ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. «Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού», συμπλήρωσε και κάλεσε τους βουλευτές να πουν «όχι». «Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος της ιστορίας», πρόσθεσε.

Καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μετά το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια», χρησιμοποιώντας το Σκοπιανό για την αναδιάταξη του κομματικού σκηνικού. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι δεν εξήγησε γιατί παραιτήθηκε και τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ότι, όταν είχε ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση στην προηγούμενη ψήφο δυσπιστίας, δεν το έκανε «γιατί ήταν πάνω από όλα η καρέκλα». Έκανε επίσης λόγο για προσυνεννοημένο «διαζύγιο» Αλ. Τσίπρα - Π. Καμμένου.

«Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, επικαλούμενος και τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Είπε επίσης ότι τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. «Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα. Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον Πρωθυπουργό, διότι «το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια συνεδρίασε πέντε φορές, ενώ εδώ στήνατε σκευωρίες για να διχάστε την αξιωματική αντιπολίτευση». Επίσης τον κατηγόρησε πως από ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, μετέτρεψε την Ελλάδα σε βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Καταλόγισε επιπλέον στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποδέχθηκε «να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς Μακεδόνες τους κατοίκους αυτής της χώρα», ενώ διαμήνυσε πως το πρόβλημα θα είναι πολλαπλάσιο στα εμπορικά σήματα.

Επικαλέστηκε επίσης παραδείγματα άλλων χωρών με γεωγραφικό προσδιορισμό, παρατηρώντας ότι «συμπαρασύρει» και την ιθαγένεια, κάτι που δεν συμβαίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε επιπλέον ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα. Όπως τόνισε, η ελληνική Μακεδόνια ορίζεται ως η βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους. «Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα: Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Περιφρονείτε τους Μακεδόνες», συμπλήρωσε.

«Είπατε ναι εκεί που όλοι οι υπόλοιποι είπαν όχι» - «Πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο με το "Μακεδονία του Ίλιντεν"»

Υπογράμμισε επιπλέον ότι «η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή έκλεισε την πόρτα όταν ζήτησε ο κ. Ζάεφ τη γλώσσα. Κι εσείς μας είπατε ότι είστε υπερήφανοι που το κάνατε. Ντροπή σας». Ανέφερε ακόμη ότι και το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα και επανέλαβε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Είπατε ναι εκεί που όλοι οι υπόλοιποι είπαν όχι».

Επέκρινε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι καταλογίζει στη Ν.Δ. πως «ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς», όταν «εσείς ο ίδιος κυβερνούσατε με την ακροδεξιά. Εσείς δεν ολοκληρώνετε την δίκη της Χρυσής Αυγής. Εσείς ψηφίζετε μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Αφήστε λοιπόν αυτή την καραμέλα». Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας τηλεφωνικά τον είχε ρωτήσει πώς του φαίνεται το όνομα «Μακεδονία" του Ίλιντεν». «Πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο από τα χέρια. Ή είστε ανιστόρητος ή κυνικός. Ή και τα δύο», συμπλήρωσε. 

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαμογελούσε και δεν αντέδρασε όταν ο κ. Ζάεφ δημόσια αναφέρθηκε σε «Έλληνες και Μακεδόνες». «Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για “Μακεδόνες”, όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας. Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και "Βόρειας Μακεδονίας", με λαό όμως "μακεδονικό" και με γλώσσα "μακεδονική";», διερωτήθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν δίστασε να διαφωνήσει ανοιχτά για το ζήτημα ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η καγκελάριος Μέρκελ. «Τα κατάπιατε αυτά που λέγατε ότι άλλα λέω στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Τα κάνατε γαργάρα. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον», συνέχισε.

«Στην Τουρκία το πρώτο ταξίδι του ΥΠΕΞ των Σκοπίων»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως τα μέλη της "Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας", να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία που εσείς υπογράψατε, σήμερα το κάνουν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας». Διερωτήθηκε επίσης «τι ακριβώς κερδίζει η Ελλάδα εκτός από τα καλά λόγια που θα εισπράξετε εσείς; Η Συμφωνία τάχα θα επηρεάσει την τουρκική επιρροή. Αλλά οι Σκοπιανοί αναγνωρίζουν ότι ανάμεσα τους υπάρχουν και Τούρκοι».

Παρατήρησε, δε, ότι στην Τουρκία έκανε και το πρώτο του τριήμερο ταξίδι, αμέσως μετά ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, ο υπουργός των Εξωτερικών των Σκοπίων. «Λέτε να ανατραπούν όλα αυτά επειδή σας έδωσε ο Ζάεφ την γραβάτα του; Πολύ αμφιβάλλω. Να γιατί σας λέμε ότι η εξωτερική σας πολιτική είναι ανιστόρητη, επιπόλαιη και γι' αυτό επικίνδυνη», συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή