Στον Γιώργο Φωκιανό
[email protected]
Μήνυμα πως η κύρωση των συνταγματικών αλλαγών, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι εν ισχύ παρά την άρνηση του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα, έστειλε μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η Συμφωνία δεν ισχύει χωρίς την υπογραφή του Σκοπιανού προέδρου, ο κ. Τζαφέρι είπε: «ο Πρόεδρος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι υποχρεωμένος να υπογράψει, με βάση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η άρνησή του είναι πλήρως αντισυνταγματική».
«Έπρεπε τη δεύτερη φορά που ήρθαν στα χέρια του οι τροπολογίες να τις υπογράψει, διότι η "Μακεδονία" είναι κράτος με κοινοβουλευτική δημοκρατία και παρά την άρνηση του Ιβανόφ, η συμφωνία είναι εν ισχύ. Βέβαια υπάρχει και το Συνταγματικό Δικαστήριο», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, το οποίο ζητούσε η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ο κ. Τζαφέρι ανέφερε πως «όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας, στείλαμε τη ρηματική διακοίνωση και τις συνταγματικές τροπολογίες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή. Δεν μας ζητήθηκε κάτι περαιτέρω».
Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στην εν εξελίξει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας πως δεν σχολιάζει και δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η Συμφωνία θα περάσει, κάτι που -όπως είπε- θα είναι προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών.
«Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή, συμβάλλει στη σταθερότητα στο εσωτερικό της Ελλάδας και της "Μακεδονίας", αλλά και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Τζαφέρι.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο Ταλάτ Τζαφέρι τόνισε ότι «εφόσον περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ακολουθεί το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η κατάθεση στην ελληνική Βουλή για κύρωση, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες».
«Θα ακολουθήσει η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος σε "Βόρεια Μακεδονία" και φυσικά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και θα ανοίξουν τα αντίστοιχα κεφάλαια για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.