Ασφυξία και ρευστότητα

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 07:00
UPD:09:29
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Οι επιχειρήσεις ψέγουν τις τράπεζες, που δεν δανείζουν. Οι τράπεζες ψέγουν τις επιχειρήσεις, που δεν είναι ικανές να δανειστούν. Το δυστύχημα είναι ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης με αρνητικό χρηματοδοτικό κενό, τονίζοντας ότι οι ανάγκες για χρηματοδότηση υπερβαίνουν τη διαθεσιμότητα. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ελληνική επιχείρηση έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στον φόβο απόρριψης του αιτήματος χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Τραπεζικοί παράγοντες αντικρούουν την κριτική ότι δεν διαθέτουν τους πόρους για να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, εντοπίζουν το πρόβλημα στην πλευρά της ζήτησης για δάνεια και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα προτεινόμενα projects σε μεγάλο βαθμό «δεν είναι επιλέξιμα».

Η αδυναμία, ωστόσο, είναι φανερή και επιτείνεται για τις τράπεζες αφενός από το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου από τον παρατεταμένο αποκλεισμό του Δημοσίου από τις αγορές. Ο «λογαριασμός» καταλήγει στις επιχειρήσεις. Κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων, έξι στις δέκα εταιρείες στην Ελλάδα δεν προτίθενται να ζητήσουν νέο δάνειο στο άμεσο μέλλον κι έτσι δεν θα τονώσουν τη ρευστότητα στα ταμεία τους (έρευνα ΟΕΕ).

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν, με σημείο αναφοράς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η παραγωγικότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κυμαίνεται περίπου στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (έκθεση ΣΕΒ). Βεβαίως, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση μπροστά στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση στην Ελλάδα, γεγονός που δυσχεραίνει την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι επιχειρήσεις αμφισβητούν την πρόθεση των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια και οι τράπεζες αμφισβητούν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να τα εξυπηρετήσουν. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα συνεχίζει να συρρικνώνεται, με ρυθμό της τάξης του 1,3% σε επίπεδο έτους (στοιχεία ΤτΕ). Κι αυτό κόντρα στο γεγονός ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 7,4%, φτάνοντας τα 131,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η εικόνα είναι σύνθετη αλλά το πρόβλημα συγκεκριμένο. Σύμπτωμα μιας οικονομίας που δεν πατά καλά στα πόδια της.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή