Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον

«Η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη»
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 11:40
UPD:15:22
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο και την επικύρωση της συμφωνίας παρά την αντίθεση του προέδρου της χώρας Ιβάνοφ.

A- A A+

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι η χώρα του «θέλει να κερδίσει μια ειλικρινή φιλία με την Ελλάδα».

«Η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να αλλάξει τη συμφωνία», υπογραμμίζει ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως αναφέρει η χώρα του κίνησε τη διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος «γιατί πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας και για όλη την περιοχή και για να στείλουμε μήνυμα στην Ευρώπη για ευρωπαϊκά Βαλκάνια». Εμφανίζεται παράλληλα βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο και την επικύρωση της συμφωνίας παρά την αντίθεση του προέδρου της χώρας Ιβάνοφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημειώνει πως «πράγματι, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να είναι χώρα-ηγέτης στα Βαλκάνια» και υποστηρίζει πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία, όπως επισημαίνει, έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ υπογραμμίζει ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες.

Διαβεβαιώνει ακόμα ότι «αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, υποστηρίζουμε πλήρως τα υφιστάμενα σύνορα και αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή της κληρονομιά, την ξεχωριστή ελληνική ιστορία της περιοχής».

Υπογραμμίζει ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες, ενώ για το ζήτημα της γλώσσας, δηλώνει ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση του ΟΗΕ του 1977, με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών.

Αναφερόμενος στην αντίθεση της Ρωσίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ του στο ΝΑΤΟ, σημειώνει ότι η χώρα του θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, επικαλούμενός την κοινή πίστη της πλειονότητας των δύο λαών στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, αλλά δηλώνει ότι πάνω από το 80% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν στρέφεται εναντίον κανενός και μοναδικό στόχο έχει την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα του εκτός ευρωατλαντικών θεσμών θα αντιμετώπιζε υπαρξιακό πρόβλημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή