Στο τραπέζι κυβέρνηση με ψήφο ανοχής

Το νέο σενάριο του Μαξίμου με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 07:19
UPD:10:52
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Νέες παράμετροι στην ήδη δύσκολη εξίσωση της αριθμητικής της Συμφωνίας των Πρεσπών, δυσκολεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και παραπέμπουν σε ένα δίμηνο πολιτικών εξελίξεων. Το νέο στοιχείο είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» περί συνέχισης της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και ως κυβέρνησης ψήφου ανοχής, που φέρνουν επισήμως στο τραπέζι ένα σενάριο που ως τώρα είχε διακινηθεί μόνο με βάση κάποιες κυβερνητικές διαρροές.

«Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή όποιος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση - όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, - θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή» είπε επί λέξει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μετατρέψει η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη Βουλή.

Η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφενός επισημοποιεί το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να μην στηρίξουν ως κόμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα όμως προκαλεί και πολλά ερωτήματα για τη στάση βουλευτών που δεν μετέχουν στην σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο ΣΥΡΙΖΑ προσμετρά την ψήφο τους ως «ναι» στους υπολογισμούς του για 151 ψήφους. Είναι βουλευτές που ναι μεν έχουν εκφραστεί δημοσίως θετικά για τη συμφωνία, αλλά έχουν πει ταυτόχρονα ότι δεν θα στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις ψήφους της για να συνεχίσει τη θητεία της, αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, θύμισε χθες τι είχε πει για το θέμα ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη ΔΕΘ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2018: «Αν οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχει κυβέρνηση και ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές» είχε πει ο πρόεδρος του Ποταμιού και μένει να φανεί αν αυτή η τοποθέτηση δεσμεύει τους Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη που έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία, ή και τον Σπ. Δανέλλη, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από το Ποτάμι.

Αντίστοιχη θέση με τον κ. Θεοδωράκη, είχε εκφράσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επίσης έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στις 5 Δεκεμβρίου 2018, ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6»: «Αν ο κ. Τσίπρας φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών για να προχωρήσει από την παρούσα Βουλή, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι αμέσως, την επόμενη ημέρα, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές», ενώ αναφερόμενος στη στάση των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν τη συμφωνία αλλά να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, είχε πει: «Η στάση των ΑΝΕΛ πλήττει όλο το πολιτικό σύστημα, είναι λανθασμένη στάση και δεν πρόκειται, δεν πρέπει, βουλευτές και κόμματα να δώσουν το οκ σε μία τέτοια στάση».

Με δεδομένο ότι το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων και όχι με απλή πλειοψηφία, αλλά και ότι προσμετρά τις τέσσερις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού και τη μία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στα 151 «ναι», το ερώτημα είναι τι θα πράξουν αυτοί οι βουλευτές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ.

Με δεδομένο ότι οι ψήφοι των Θ. Παπαχριστόπουλου και Ελ. Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, όπως και της κ. Παπακώστα, υπολογίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στις θετικές, αλλά δεν επαρκούν για να συγκεντρώσει η κυβέρνηση τους 151 (ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει «ναι», η κ. Κουντρουρά τηρεί στάση αναμονής), οι ψήφοι του Ποταμιού και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι κρίσιμες.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή