«Σ' όποιον αρέσουμε»

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 17:30

A- A A+

«Οποιος έχει πρόβλημα με τη διαμονή του στη Γαλλία καλά θα κάνει να εγκαταλείψει τη χώρα που δεν του αρέσει», δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, αναγγέλλοντας το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που θα αρχίσει να συζητείται στην Εθνοσυνέλευση στις 2 Μαϊου.

Ο Σαρκοζί θέλει να δείξει ότι αν απέτυχε η μεταρρύθμιση του πρωθυπουργού με το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης δεν θα συμβεί το ίδιο και με τη δική του. Μπροστά στην άνοδο της δημοτικότητας της διαφαινόμενης αντιπάλου του στη μάχη της προεδρίας, της σοσιαλίστριας Σεγκολέν Ρουαγιάλ που έρχεται πλέον πρώτη στις δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών θέλησε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για να αλιεύσει ψήφους από την ακροδεξιά. Σύμφωνα με τον σύμβουλο επικοινωνίας του υπουργείου Εσωτερικών, τον Τιερί Σοσέ, «το 90% των Γάλλων πιστεύει πως όποιος δεν αγαπά τη Γαλλία καλά θα κάνει να φύγε».

Το σχέδιο νόμου του Σαρκοζί αποσκοπεί στη μετατροπή της «μετανάστευσης που υφιστάμεθα» σε μια «μετανάστευση που επιλέγουμε». Ανάμεσα στις διατάξεις του είναι η σκλήρυνση των κανόνων που αφορούν την είσοδο ενός μέλους μιας οικογένειας όταν στη χώρα διαμένει ήδη νομίμως ένα άλλο μέλος, η θέσπιση μιας κάρτας συγκεκριμένης διαμονής για τους ξένους με υψηλή ειδίκευση και η κατάργηση της απόκτησης πλήρων δικαιωμάτων ύστερα από δέκα χρόνια παραμονής στη Γαλλία.

«Οι τύποι αυτοί μιλούν σαν τον Λεπέν και συμπεριφέρονται σαν τον Σιράκ», σάρκασε ο ίδιος ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. «Αυτό που θέλησε να κάνει με τους νέους, προσπαθεί τώρα να το επιβάλει στους ξένους», τόνισε σε άρθρο του στη Μonde ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς. «Αρνούμαι να παραχωρήσω στη Δεξιά το μονοπώλιο της αγάπης της Γαλλίας», διακήρυξε ο γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσουά Ολάντ. «Οταν θέλεις να φτάσεις στο ανώτατο αξίωμα του κράτους δεν μπορείς να ψαρεύεις στα θολά νερά του Εθνικού Μετώπου», τόνισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ.

Οι αντιδράσεις αυτές φαίνεται να ικανοποιούν τον Σαρκοζί, ο οποίος θα δώσει αύριο συνέντευξη στην TF1 για να εξηγήσει τις θέσεις του. «Οταν σου επιτίθενται ταυτόχρονα το Εθνικό Μέτωπο και η αριστερά, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο», δήλωσε ένας από τους συμβούλους του.

Στο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών αντέδρασαν όμως έντονα και οι πρόεδροι του Συμβουλίου χριστιανικών Εκκλησιών της Γαλλίας. Καταγγέλλουν ότι ο όρος «επιλεγμένη μετανάστευση» προσβάλλει τις ισχυρές χριστιανικές αξίες.

Le Monde, Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή