Λονδίνο: Χάος στο αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ εξαιτίας «επίθεσης» από drones

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 15:43
UPD:15:52
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Χάος προκάλεσε σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας μια «επίθεση» με drones, επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες επιβάτες.

Όπως αναφέρει το BBC, οι διάδρομοι του Γκάτγουϊκ έκλεισαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν δύο αντικείμενα εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από τους περιμετρικούς φράχτες. Όπως έγινε γνωστό από το αεροδρόμιο, 110.000 επιβάτες σε 760 πτήσεις ήταν να πετάξουν την Πέμπτη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η αστυνομία πραγματοποιούσε ακόμα έρευνες για τους χειριστές των drones, μετά και τον εντοπισμό άλλης μιας συσκευής. Ωστόσο, η αστυνομία του Σάσεξ ανέφερε πως το περιστατικό δεν φαίνεται να έχει να κάνει με τρομοκρατία, μα να πρόκειται για μια εσκεμμένη πράξη με σκοπό την πρόκληση αναταραχής.

Σύμφωνα με το BBC, ο Dr. Άλαν ΜακΚένα, του University of Kent, είπε ότι τα drones φαίνονταν να είναι «βιομηχανικού μεγέθους», όχι συσκευές που μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα.

Τα προβλήματα άρχισαν στις 21.00 (τοπική ώρα) το βράδυ της Τετάρτης, όταν δύο drones εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από τον φράχτη. Ο διάδρομος άνοιξε ξανά στις 03.01, αλλά έκλεισε εκ νέου 45 λεπτά αργότερα, λόγω νέας θέασης drones. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου, Κρις Γούντρουφ, η αστυνομία δεν ήθελε να καταρρίψει τα drones, εξαιτίας του κινδύνου από τις «αδέσποτες» σφαίρες.

Περίπου 10.000 επιβάτες επηρεάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, ενώ το Γκάτγουϊκ ανακοίνωσε πως 110.000 άτομα ήταν να απογειωθούν ή να προσγειωθούν την Πέμπτη. Όσον αφορά στις εισερχόμενες πτήσεις, έγινε εκτροπή σε άλλα αεροδρόμια, ενώ πλήθη επιβατών πέρασαν το πρωί στα τερματικά του αεροδρομίου ή μέσα στα αεροπλάνα τους, που παρέμεναν στο έδαφος.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, απαγορεύονται οι πτήσεις drones εντός ενός χιλιομέτρου από αεροδρόμια, καθώς και σε ύψος άνω των 120 μέτρων, λόγω κινδύνου σύγκρουσης με αεροσκάφη.

Προτεινόμενα για εσάς