Κοντά σε συμβιβασμό Ιταλία - Ε.Ε. με το σχέδιο νέου προϋπολογισμού

Συμφώνησαν σε «αριθμούς και περιεχόμενο» τα κόμματα της κυβέρνησης της Ρώμης
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 10:16
EPA/ANGELO CARCONI

«Καταλήξαμε σε μια νέα συμφωνία για περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές, που πιθανότατα θα εκτιμηθούν από την ΕΕ», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι (δεξιά), μετά τη συνάντηση με τον κυβερντηικό εταίρο Λουίτζι Ντι Μάιο (αριστερά).

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Σε συμφωνία όσον αφορά «τους αριθμούς και το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού για το 2019» κατέληξαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία. Με τον νέο προϋπολογισμό, του οποίου η ιταλική κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες, η Ρώμη ευελπιστεί να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τις Βρυξέλλες και να αποφύγει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

«Καταλήξαμε σε μια νέα συμφωνία για περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές, που πιθανότατα θα εκτιμηθούν από την Ε.Ε.» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κυβερνητικό εταίρο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο Σαλβίνι δεν ανέφερε ωστόσο λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού. Ο αρχικός ιταλικός προϋπολογισμός προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2019 2,4% του ΑΕΠ, από 1,8% φέτος. Ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ξεκίνησε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. Η διαδικασία προβλέπει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση υπέβαλε νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει έλλειμμα 2,04%. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αποφανθεί σχετικά με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Η ιταλική κυβέρνηση είχε προχθές μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατά την οποία, όπως τουλάχιστον δήλωσε χθες ο Σαλβίνι, υπήρξε συμφωνία για έναν νέο προϋπολογισμό. 

Ο χρόνος τρέχει αντίστροφα καθώς η Ιταλία πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρώσει τον προϋπολογισμό για το 2019, ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί από την ιταλική βουλή.

 Το κατά πόσο ο νέος ιταλικός προϋπολογισμός θα ικανοποιεί την Κομισιόν παραμένει ζητούμενο. Τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρονταν να επιζητεί συμβιβασμό με την Ιταλία σε μία πρόβλεψη για το έλλειμμα στο 1,95%.

 Η κυβέρνηση της Ιταλίας εκφράζει αισιοδοξία ότι με το νέο προϋπολογισμό θα εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε κυρώσεις» δήλωσε χθες στο κρατικό ραδιόφωνο της RAI ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών Μάσιμο Γκαραβάλια.

Η διελκυστίνδα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών φέρεται να έχει προκαλέσει σοβαρές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες. Η εκπρόσωπος πάντως του Σαλβίνι διέψευσε τις αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε απείλησε να παραιτηθεί.

«Υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στον Κόντε, τον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο όσον αφορά τους αριθμούς και το περιεχόμενο της πρότασης που θα σταλεί στις Βρυξέλλες» ανέφερε η εκπρόσωπος του Σαλβίνι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Μπορώ να πω μόνο ότι η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Αντιμετωπίσαμε τα πολιτικά ζητήματα και τα λύσαμε» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Μάσιμο Γκαραβάλια, ο οποίος προέρχεται από τη Λέγκα. Πρόσθεσε ακόμη πως Σαλβίνι και Ντι Μάιο συμφώνησαν ότι οι οικονομίες θα προέλθουν από αναθεωρήσεις όσον αφορά τόσο την ενίσχυση του εισοδήματος όσο και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Ο διαφαινόμενος συμβιβασμός Ρώμης και Βρυξελλών συνέβαλε στην εκτόνωση της ανόδου των ιταλικών spreads. Αντιθέτως οι αγορές βλέπουν τώρα να δημιουργείται «γαλλικό ζήτημα», καθώς οι πρόσφατες εξαγγελίες Μακρόν, με στόχο την εκτόνωση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», δημιουργούν ανησυχίες για εκτίναξη του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος πάνω από το όριο του 3%. 

Η διαφορά μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου (spread) διαμορφώθηκε χθες στις 267 μονάδες, κατά δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο μηνών, στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμενη Πέμπτη.

 Αντιθέτως η διαφορά του γαλλικού με το γερμανικό δεκαετές, ενισχύθηκε κατά 46 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ενάμιση χρόνο, στο οποίο είχε φθάσει την προηγούμενη εβδομάδα. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή