«Μέλλον υπό κατασκευή - Ο Δοξιάδης στα Σκόπια»

Έκθεση για το έργο του Δοξιάδη στα Σκόπια, στο Μουσείο Μπενάκη
Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 12:55
UPD:13:06
A- A A+

Πενήντα πέντε χρόνια μετά τον σεισμό του 1963 που κατεδάφισε  το 80% της πόλης των Σκοπίων, η συνεισφορά  του Κωνσταντίνου A. Δοξιάδη στον επανασχεδιασμό της πόλης είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Αντίστοιχα,  στο περιθώριο παραμένει η ιστορία των κτηρίων που τελικώς σχημάτισαν το νέο αστικό τοπίο των Σκοπίων, μετά από την ανάθεση  του  σχεδιασμού  του  κέντρου  της  πόλης  στο  γραφείο  του  Ιάπωνα  αρχιτέκτονα  Kenzo  Tange.  Σήμερα, εξαιρετικά   δείγματα   των   ρευμάτων   του   μεταβολισμού   και   του   μπρουταλισμού   υποφέρουν   από   δεκαετίες εγκατάλειψης και απαξίωσης.

Η  έκθεση «Μέλλον υπό κατασκευή - Ο  Δοξιάδης  στα  Σκόπια», στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), παρουσιάζει για πρώτη φορά το εντυπωσιακό  έργο του Δοξιάδη στα Σκόπια, το οποίο περιλαμβάνει  λεπτομερείς  καταγραφές  των ζημιών από τον σεισμό,  σχεδιαστικές  στρατηγικές  και ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το έργο του Kenzo Tange για το κέντρο των Σκοπίων,  καθώς και μία σειρά από κτήρια σημαντικών  Γιουγκοσλάβων  αρχιτεκτόνων  που στέκονται ακόμα και σήμερα στο κέντρο της πόλης.

Η έκθεση και οι σχετικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται  από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής,  το Museum of the  City  of  Skopje  και  το  Μουσείο  Μπενάκη  σε  συνεργασία  και  με  τη  στήριξη  της  διοργάνωσης  «Αθήνας  2018- Παγκόσμιας  Πρωτεύουσας  Βιβλίου»  του  δήμου  Αθηναίων,  μέγας  δωρητής  της  οποίας  είναι το Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος, και πραγματοποιούνται  και με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται, κυρίως, από το Αρχείο του Κωνσταντίνου  Α. Δοξιάδη του Ιδρύματος Κωνσταντίνου  και Έμμας Δοξιάδη και την ιδιωτική συλλογή των Jovan Ivanovski, Ana Ivanovska Deskova και Vladimir Deskov.

Επιμελητές: Καλλιόπη Αμυγδάλου, Ana Ivanovska Deskova, Jovan Ivanovski, Vladimir Deskov, Κώστας Τσιαμπάος  Βοηθός Επιμελητής: Χρήστος Κρητικός. Κρατήσεις: [email protected], 6976764879 (Χρήστος Κρητικός) Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2018 - 17 Φεβρουαρίου 2019 .

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς