Ιστορική αποχώρηση

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 07:00
REUTERS/ERIC KNECHT
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ένα αραβικό κράτος με πληθυσμό μικρότερο από την πολιτεία Χιούστον των ΗΠΑ, μια μικρή κουκκίδα ανάμεσα στις υπόλοιπες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Όμως το Κατάρ μόνο μικρό δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς ότι διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, η Ντόχα ανακοινώνει την απόφαση να αποσυρθεί τον Ιανουάριο του 2019 από το ισχυρό καρτέλ πετρελαίου, στο οποίο ντε φάκτο ηγέτης είναι η Σαουδική Αραβία.

Η εξήγηση από επίσημα χείλη -διά στόματος του υπουργού Ενεργειακών Υποθέσεων, Σαάντ Αλ-Κάμπι- είναι η διαφοροποίηση της οικονομίας και η αλλαγή προσανατολισμού, εστιάζοντας στην αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το Κατάρ εξάλλου είναι μικρός παίκτης στην αγορά αργού, αλλά κορυφαίος εξαγωγέας LNG, καλύπτοντας περίπου το 30% της παγκόσμιας ζήτησης. Δεν είναι όμως τυχαίο που αποφάσισε τώρα να κόψει τους δεσμούς με τον ΟΠΕΚ. Εδώ κι ενάμιση περίπου χρόνο βρίσκεται υπό οικονομικό εμπάργκο από ορισμένους γείτονες, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Ως αποτέλεσμα, η Ντόχα εστίασε στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, σχεδιάζοντας την αύξηση των εξαγωγών σε 110 εκατ. τόνους ετησίως, από 81 εκατ. τόνους το 2017.

Επιπλέον, αποχωρεί σε μια εποχή έντονης μεταβλητότητας στις πετρελαϊκές αγορές, με την τιμή να βυθίζεται την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από τα 50 δολάρια, ενώ πριν από δύο μήνες όδευε ολοταχώς προς τα 80 δολάρια. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, όπως η Ρωσία, προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες στην αγορά του άλλοτε «μαύρου χρυσού». Φαίνεται όμως ότι δεν τα καταφέρνουν, ενώ γεωπολιτικοί παράγοντες -όπως η στενή σχέση του Ριάντ με την Ουάσιγκτον και η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν- περιπλέκουν τους κανόνες ενός ήδη επικίνδυνου παιχνιδιού. Σε αυτή τη σκακιέρα προστίθεται ο ρόλος της Ρωσίας, συν το γεγονός ότι ο διπλωματικός αποκλεισμός έφερε πιο κοντά το Κατάρ με το Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά από το 1960, έτος ίδρυσης του ΟΠΕΚ, που ένα μέλος αποχωρεί από το καρτέλ. Το Κατάρ διαφοροποιεί την οικονομία του και εστιάζει στις προοπτικές του LNG, το εμπόριο του οποίου αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ πέρυσι, σε 293,1 εκατ. τόνους. Το Κατάρ είναι ήδη «βασιλιάς» σε αυτή την αγορά και προβλέπεται να ισχυροποιήσει τη θέση του τα επόμενα χρόνια.
Το 2022 φιλοξενεί τη διοργάνωση του Μουντιάλ, που ίσως να είναι «το καλύτερο στην ιστορία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Η μικρή Ντόχα, με επενδύσεις σε όλον τον κόσμο, «σκοράρει», αφήνοντας στους γείτονες τους αγώνες στο τερέν του πετρελαίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή