Γαλλία-«κίτρινα γιλέκα»: Σκηνές αντάρτικου στην καρδιά του Παρισιού

Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 19:55
UPD:22:22
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

Το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης έγιναν το Σάββατο αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού, στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», διαδηλωτών που αντιδρούν στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

REUTERS/STEPHANE MAHE

Οι αρχές προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να διασπάσουν την περίμετρο ασφάλειας γύρω από τα Ηλύσια Πεδία.

Στο κεντρικό Παρίσι, τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό έκλεισαν, ενώ και δύο ιστορικά πολυκαταστήματα, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, έκλεισαν τις πόρτες τους, λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα της Chanel, του Dior και της Apple.

Από την Αργεντινή όπου βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι δε θα δεχτεί «ποτέ τη βία» που ξέσπασε στο Παρίσι και τόνισε ότι αυτό το κύμα βανδαλισμού δε μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού.

«Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δε θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι εκείνοι που διέπραξαν βίαιες ενέργειες απλά επιζητούσαν να σπείρουν το χάος και πως ο ίδιος θα συγκαλέσει συνεδρίαση με τους κορυφαίους υπουργούς του μόλις επιστρέψει στο Παρίσι, για να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν σε αυτό.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στα σύμβολα της Γαλλίας» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ. «Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου» είπε.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις και στην πρωτεύουσα, όπου καταγράφηκαν 92 τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε 224 συλλήψεις.

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των "κίτρινων γιλέκων"» δήλωσε η υπουργός, Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Η πρώτη ημέρα ανάλογων διαδηλώσεων στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές. Ακολούθησεν δεύτερη συγκέντρωση με 106.000 διαδηλωτές, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή