Η Δύση τηρεί στάση αναμονής για μία απόφαση υποχρεωτικού χαρακτήρα για το Ιράν

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 16:50
A- A A+

Η Δύση θα περιμένει μερικές εβδομάδες προτού πιέσει για μια απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράν με υποχρεωτικό χαρακτήρα, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια απόφαση του ΟΗΕ που θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά θα περιμένουμε μερικές εβδομάδες για να επεξεργαστούν οι Ευρωπαίοι μια πρόταση που θα δείχνει σαφώς στους Ιρανούς ότι έχουν μία επιλογή, η οποία τους επιτρέπει να εξετάσουν την προοπτική για ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα», ανέφερε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έπειτα από τις συνομιλίες δύο ημερών που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας για το Ιράν, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα σχέδιο απόφασης.

«Συμφωνούμε όλοι ότι είναι απαραίτητο το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο Ιράν, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αψηφά τη διεθνή κοινότητα. Και αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε η κ. Ράις και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι το να περιμένουμε μερικές εβδομάδες είναι ένας τρόπος για να επιτρέψουμε να ακολουθηθούν στο έπακρο οι διπλωματικές επιλογές».

Εξάλλου, σε συνέντευξή της στο δίκτυο NBC, η κ. Ράις δήλωσε ότι η επιστολή που απέστειλε στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο ιρανός ομόλογός του, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, «δεν συνιστά σοβαρό διπλωματικό άνοιγμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή