Αλ. Τσίπρας προς Κυρ. Μητσοτάκη: Έχετε βαθύ μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο

«Πολιτεύεστε με ψεύδη και με καταστροφολογία»
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 11:55
UPD:13:48
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «διπλό ψέμα» τον ισχυρισμό του αρχηγού της αξωιματικής αντιπολίτευσης ότι επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου.

A- A A+

Για «ψεύδη» και «καταστροφολογία» κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «ανομία στα Πανεπιστήμια».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «διπλό ψέμα» τον ισχυρισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου και καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι τρέφει «βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα και το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως στη διακυβέρνησή μας τα κρούσματα εγκληματικότητας είναι μειωμένα» ανέφερε. Επικαλούμενος έρευνα του ΠΑΜΑΚ, σύμφωνα με την οποία στα 19 ΑΕΙ της χώρας καταγράφηκαν 358 περιστατικά βίας την περίοδο 2011-2017, εκ των οποίων τα 255 αφορούσαν - όπως είπε - την περίοδο 2011-2014 ο κ. Τσίπρας σχολίασε απευθυνόμενος στη Ν.Δ.: «Μάλλον στη δική σας περίοδο έγιναν τα δύο τρίτα των περιστατικών».

Αναγνώρισε ωστόσο πως υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως είναι «άδικο για τη χώρα, ιδίως σε μία περίοδο που τον τόπο μας επιλέγουν εκατομμύρια τουρίστες ως τουριστικό προορισμό» να δίνεται η εικόνα ότι υπάρχει γενικευμένη κατάσταση βίας και ανομίας «θαρρείς και ζούμε στην πόλη του Γκόθαμ Σίτι».

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Ανάφερε στη συνέχεια πως είναι «ψευδές» το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της Αστυνομίας. «Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της Αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί» εξήγησε.

«Δεν έρχομαι να υποστηρίξω την άποψη ότι ‘ζούμε σε μία κοινωνία αγγέλων’» συνέχισε για να προσθέσει: «Έρχομαι να καταγγείλω κάθε φασίζουσα αντίληψη και νοοτροπία, είτε αυτή προέρχεται από την άκρα δεξιά, είτε από τους αυτόκλητους υπερασπιστές του φοιτητικού κινήματος που φτάνουν να στέκονται μπροστά στις πύλες του Πολυτεχνείου και να εμποδίζουν ανθρώπους που συμμετείχαν στα γεγονότα να καταθέσουν στεφάνι».

Επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μία αρνητική εικόνα για τα Πανεπιστήμια για λόγους ψηφοθηρίας, αλλά και γιατί «δεν έχει αφήγημα πια να μιλήσει για την οικονομία».

Σε ό,τι αφορά στο πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι στοχοποιεί τον κ. Παρασκευόπουλο για να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα.

«Το πόρισμα περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει. Εσείς, προφανώς δεν κάνατε ούτε αυτό» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς ότι δείχνει «ιδεολογική εμμονή» στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Έχετε επιλεκτική όραση, βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτηρίου» ανέφερε για να προσθέσει: «Δεν πάει λίγο παραμέσα, δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν την ίδια εργασία».

Υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες να προστατέψει και να αναβαθμίσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. «Βλέπουμε τα προβλήματα, δεν έχουμε παρωπίδες, δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις, ούτε να δημαγωγήσουμε - γιατί δημαγωγία είναι αυτό που κάνετε κ. Μητσοτάκη» συνέχισε. «Αφήστε λοιπόν τους αφορισμούς και ελάτε με επιχειρήματα να συζητήσουμε. Αν είστε εχθρός του δημόσιου Πανεπιστημίου πείτε το ανοιχτά, αν όμως θέλετε να το ενισχύσετε είμαστε εδώ να σας ακούσουμε» κατέληξε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή