Valdemar Poulsen: Ποιος είναι ο Δανός μηχανικός που τιμά με Doodle η Google

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 17:14
wikimedia/Ukendt
A- A A+

Στον διακεκριμένο Δανό μηχανικό Valdemar Poulsen αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 149 ετών από τη γέννησή του.

Ο Valdemar Poulsen το 1903 ανέπτυξε την πρώτη συσκευή για τη συνεχή μετάδοση ραδιοκυμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη ραδιοφωνικών εκπομπών.

Γεννημένος στις 23 Νοεμβρίου 1869 στην Κοπεγχάγη, ο Poulsen εργάστηκε αρχικά ως βοηθός στο τεχνικό τμήμα της τηλεφωνικής εταιρείας της πρωτεύουσας της Δανίας.

Ενώ εργαζόταν εκεί, εφηύρε έναν ηλεκτρομαγνητικό φωνογράφο ικανό να καταγράψει ανθρώπινη ομιλία.

Το doodle της Google για τον Valdemar Poulsen

Η συσκευή του μαγνήτισε το ενδιαφέρον στην Έκθεση του Παρισιού το 1900, ωστόσο δεν βρήκε οικονομική στήριξη στην Ευρώπη.

Το 1903, με Αμερικανούς συνεργάτες, ίδρυσε την American Telegraphone Company για την κατασκευή και πώληση βελτιωμένης έκδοσης της συσκευής του, η οποία είχε τη δυνατότητα συνεχούς καταγραφής επί 30 λεπτά.

Την ίδια χρονιά ο Poulsen έλαβε αγγλικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την προσαρμογή του «singing arc» που είχε εφεύρει ο W. Duddell -και το οποίο παρήγαγε ηχητικά κύματα- σε συσκευή που εκπέμπει ραδιοκύματα, καθιστώντας έτσι εφικτή με τη συνδρομή και άλλων ερευνητών τη ραδιοφωνική μετάδοση μεγάλου μήκους λίγα χρόνια αργότερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Britannica

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή