Στο σφυρί τρία σεληνιακά δείγματα

Σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's, αφιερωμένη στη Ρωσική Διαστημική Ιστορία
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 05:20
A- A A+

Στις 29 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο Οίκος Sotheby's θα δημοπρατήσει δείγματα με σαφή και τεκμηριωμένη προέλευση από τη Σελήνη, όντας τα μόνα πια διαθέσιμα προς απόκτηση από ιδιώτες.

Πρόκειται για τρεις σεληνιακές πέτρες που επιστράφηκαν στη γη από τη Σοβιετική αποστολή Luna και δόθηκαν τελετουργικά στην κα. Νίνα Ινάνοβκα Κορόλεβα, χήρα του Σεργκέι Παβλόβιτς Κορολέφ, πρώην επικεφαλής Σχεδίασης & Διευθυντή του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία στην οποία θα εκτεθούν τα εν λόγω σεληνιακά δείγματα, είναι αφιερωμένη στη διαστημική εξερεύνηση.  Τα συγκεκριμένα σεληνιακά δείγματα παρέμειναν από το 1993 στην ιδιωτική αμερικανική συλλογή της τότε δημοφιλούς δημοπρασίας του Οίκου Sotheby’s που ήταν αφιερωμένη στην Ρωσική διαστημική ιστορία. Άλλα αντίστοιχα δείγματα πωλήθηκαν τότε για 442.500 δολάρια - η πρώτη φορά που ένα κομμάτι από το διάστημα είχε διατεθεί προς πώληση στο κοινό.

Η εκτιμώμενη πώληση τότε ανερχόταν από 30 έως και 50 χιλιάδες δολάρια, ενώ τα δείγματα είχαν δοθεί από την κα Νίνα Ιβάνοβνα Κορολέβα. Τον επόμενο μήνα, τα παρόντα δείγματα, τα οποία είναι εγκιβωτισμένα μέσα σε ένα γυαλί από ρυθμιζόμενο  φακό  με  την  ένδειξη  "ЧАСТИЦЫ  ГРУНТА ЛУНЫ-16" (ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ LUNA-16), θα δημοπρατηθούν με την εκτιμώμενη τιμή να ανέρχεται στις 700.000/ 1 εκατ. δολάρια.

Τα αυθεντικά σεληνιακά δείγματα που διατίθενται προς το κοινό μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικά σπάνια, καθώς τα υπόλοιπα ανά τον κόσμο σεληνιακά δείγματα παραμένουν στην ιδιοκτησία των διαστημικών υπηρεσιών που τις συγκέντρωσαν - των Ηνωμένων Πολιτείων κατά τη διάρκεια των αποστολών 11-17 του Apollo και της ΕΣΣΔ (την οποία διαδέχτηκε η Ρωσική Ομοσπονδία) Luna-16, -20 και -24 - καθώς και σε χώρες των οποίων η κυβέρνηση Nixon είχε δώσει τιμητικά σεληνιακά δείγματα από το Apollo 11 και σεληνιακούς βράχους Goodwill του Apollo 17.

Αυτά τα δείγματα υπόκεινται σε Νόμους που διέπουν τις δημόσιες δωρεές και στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος δεν επιτρέπει επί του παρόντος να μεταβιβάζονται σε ιδιώτες. Ως εκ τούτου, τα δείγματα που προσφέρει ο Οίκος Sotheby’s είναι τα μόνα τεκμηριωμένα σεληνιακά δείγματα που έχει στην κατοχή του ιδιώτης.

Ο Σεργκέι Παβλόβιτς Κορόλεβ (1906-1966) ήταν ένας μηχανικός πυραύλων, σχεδιαστής αεροσκαφών και διαστημοπλοίων, και ο ιθύνων νους του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς