Πέθανε ο γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 13:57
UPD:19:31
A- A A+

Ο γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, στις 2 το μεσημέρι, από το Νεκροταφείο Παπάγου.

Ο Γρηγόρης Ριζόπουλος γεννήθηκε στη Λάγκα Καστοριάς, στις 24 Μαΐου 1929. Η οικογένειά του ήταν πολυμελής και είχε ενεργή συμμετοχή στην Εθνική  Αντίσταση, στο ΕΑΜ και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Ο Γρηγόρης Ριζόπουλος από πολύ νεαρή ηλικία στρατεύτηκε στο ΚΚΕ και για τη δράση του εξορίστηκε το 1947 στην Αλόννησο και το 1948 στον Καραβόσταμο Ικαρίας. Από το 1949 έως το 1953 εξορίσθηκε στην μαρτυρική  Μακρόνησο.

Μετά την εξορία, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα Γλυπτικής το 1956, με καθηγητή τον Γιάννη Παππά και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ως αρχιτέκτων μηχανικός.

Εργάστηκε ως γλύπτης και αρχιτέκτονας και απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεία: 

1957 (ως σπουδαστής) στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του Μνημείου Καλαβρύτων μαζί με τους σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής, Χρήστο Ιακωβίδη και Μαρία Κανδρεβιώτου- Β΄βραβείου. (Α΄ βραβείο δεν είχε δοθεί λόγω αδόκιμου)

1961  Α΄ Βραβείο για  μνημείο Αυξεντίου στην Κύπρο, με συνεργάτη τον τότε σπουδαστή της Α.Σ.Κ.Τ. Γιώργο Καλακαλά (σύνθεση αρχιτεκτονική)

1962  Μαζί με τον αρχιτέκτονα Τσενέ και τον τότε σπουδαστή της Α.Σ.Κ.Τ. Γιώργο Καλακαλά,  Α΄ βραβείο εξ ημισείας με τον Θ. Πανουργιά για το μνημείο του Πειραιά στην πλατεία Τερψιθέας

1963 Επελέγη η πρόταση για μνημείο δολοφονημένων μοναχών και πολιτών από τους Γερμανούς, στο Μέγα Σπήλαιο

1965  Α΄ Βραβείο με τον γλύπτη Δ. Καλαμάρα για το μνημείο Μ. Αλεξάνδρου , Φιλίππου & Αριστοτέλους , στη Θεσσαλονίκη

1966  Α΄ Βραβείο για το μνημείο Παναγιώταρου και Κλαδά στην Καστάνια  Λακωνίας

1966   Α΄ Βραβείο με τον γλύπτη Γ. Παρμακέλη στα Αμοιρά Βιάννου- Κρήτης

1978 Ανάθεση  μνημείου του Λάκωνα Ναυτικού στο Γύθειο

1990  Α΄ Βραβείο για το μνημείο  Εθνικής Αντίστασης στην Αλεξανδρούπολη

1998   Β΄ Βραβείο εξ ημισείας για το μνημείο Ε.Λ.Α.Ν., στην Αντίκυρα  Βοιωτίας

2004 Επελέγη η πρόταση σε κλειστό διαγωνισμό της Π.Ε.Κ.Α.Μ. για φιλοτέχνηση μνημείου του Κρατούμενου αγωνιστή στη Μακρόνησο

2010  Α΄ Βραβείο για το μνημείο «Ύψωμα 731», στα Τρίκαλα, εξ ημισείας με τον Γεώργιο Ριζόπουλο, αρχιτέκτονα

Ήταν Εκπρόσωπος  του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, 1990–2006, Εκπρόσωπος του Ε.Ε.Τ.Ε. στο  υπό σύσταση τότε Ίδρυμα Μακρονήσου, Μέλος της Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσης του Ε.Ε.Τ.Ε. κατά τα έτη 1994 , 1996 και 2004, 2006 και 2010, Μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του Ε.Ε.Τ.Ε. κατά τα έτη 2008-2009 και 2016-2018.

Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (Π.Ε.Κ.Α.Μ.).

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης για τον θάνατο του γλύπτη και αρχιτέκτονα Γρηγόρη Ριζόπουλου, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε: «Με συγκίνηση πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γρηγόρη Ριζόπουλου, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και διακεκριμένου εικαστικού. Υπήρξε ένας αλύγιστος αγωνιστής, που υπηρέτησε με γενναιότητα και αυταπάρνηση τα ιδανικά και τις αξίες της Αριστεράς, αλλά και ένας ξεχωριστός εικαστικός καλλιτέχνης με πολλές διακρίσεις. Ανάμεσα στα έργα που φιλοτέχνησε είναι και το εμβληματικό άγαλμα του Μακρονησιώτη Αγωνιστή που δεσπόζει στη Μακρόνησο, για να μας υπενθυμίζει τον τόπο μαρτυρίου, αλλά και τον αδάμαστο ηρωισμό χιλιάδων αγωνιστών αυτού του λαού. Στην οικογένειά του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

ΥΠΠΟΑ: Συλλυπητήριο μήνυμα

Ο Γρηγόρης Ριζόπουλος υπήρξε ένας ξεχωριστός εικαστικός καλλιτέχνης, ο οποίος υπηρέτησε την τέχνη του με την ίδια αφοσίωση και αυταπάρνηση που διέκρινε τους πολιτικούς του αγώνες. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για το άγαλμα του «Μακρονησιώτη Αγωνιστή», που σήμερα δεσπόζει στη Μακρόνησο – έναν απ’ τους τόπους εξορίας του στα μετεμφυλιακά χρόνια.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και εργάστηκε ως γλύπτης και αρχιτέκτονας. Στη διάρκεια του πολυετούς επαγγελματικού του βίου απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Επί σειρά ετών ήταν εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς