Βραβείο Γκονκούρ στον Νικολά Ματιέ

Για το μυθιστόρημα «Leurs enfants apres eux»
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 08:00
A- A A+

Ο Νικολά Ματιέ απέσπασε το βραβείο Γκονκούρ, το σημαντικότερο βραβείο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας, για το βιβλίο του «Leurs enfants apres eux» (εκδόσεις Actes Sud), ένα μυθιστόρημα για την εφηβεία, για τα παιδιά που διαδέχονται τους γονείς, ένα πολιτικό και κοινωνικό αφήγημα μιας νεολαίας που πρέπει να βρει τον δρόμο της σε έναν κόσμο που πεθαίνει.

Πώς μπορείς να ζήσεις όταν είσαι 14 ετών και κατοικείς στην Ελάνζ, μια φανταστική πόλη η οποία, όμως, μοιάζει με τόσες πολλές πόλεις που αιμορραγούν λόγω της παγκοσμιοποίησης, με τις βουβές υψικαμίνους της και την πλήξη. «Ένα μυθιστόρημα μάθησης είναι ένα μυθιστόρημα απογοήτευσης», ανέφερε πρόσφατα ο συγγραφέας.

Το βιβλίο «Leurs enfants apres eux» είναι το δεύτερο συγγραφικό έργο του 40χρονου Νικολά Ματιέ.

Πέρυσι, το Γκονκούρ είχε δοθεί στον Ερίκ Βιγιάρ για το βιβλίο του «Ημερήσια διάταξη» («L'ordre du jour», εκδ. Actes Sud -κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση του Μανώλη Πιμπλή).

Το βραβείο Ρενοντό δόθηκε στη Βαλερί Μαντό -η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των φαβορί- για το βιβλίο της «Le Sillon» (εκδόσεις Le Tripode).
Η 33χρονη πρώην χρονικογράφος του Charlie Hebdo -μεταξύ 2008 και 2013- στο διήγημά της εστιάζει στην προσωπικότητα του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου και συγγραφέα Χραντ Ντινκ, ακτιβιστή του αρμενικού ζητήματος που καταδικάστηκε για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας» και δολοφονήθηκε από Τούρκο εθνικιστή έξι μήνες αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου 2007, στην Κωνσταντινούπολη, βγαίνοντας από την εφημερίδα του, την Agos, που σημαίνει «αυλάκι», στα γαλλικά «Le Sillon».

Η κριτική επιτροπή του βραβείου Ρενοντό έδωσε, επίσης, το «ειδικό βραβείο» στον Φιλίπ Λανσόν για το βιβλίο του «Le lambeau», το οποίο έχει ήδη έχει αποσπάσει το βραβείο Femina.

Προτεινόμενα για εσάς