Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΝΑ Ευρώπης συζήτησαν Βαληνάκης - Κολονά

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 15:54
A- A A+

Ευρωπαϊκά και διμερή θέματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο θέμα της διεύρυνσης στη ΝΑ Ευρώπη, συζήτησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης με τη γαλλίδα αναπληρώτρια υπουργό, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Κατρίν Κολονά, η οποία νωρίτερα είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης τους, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή προοπτική της ΝΑ Ευρώπης, τονίζοντας ότι «για μας είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη προκειμένου να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε χώρο ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας». «Αυτό γίνεται με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα είναι ομαλές και ότι οι χώρες αυτές θα εισέλθουν στην Ε.Ε. στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε.

«Επιθυμούμε την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το συντομότερο δυνατόν», τόνισε από τη πλευρά της η κ. Κολονά, σημειώνοντας παράλληλα πως οι εν λόγω χώρες πρέπει να ανασκουμπωθούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε η τελική έκθεση του Φθινοπώρου να εγκρίνει την ένταξή τους από την αρχή του 2007.

Οπως παρατήρησε ο κ. Βαληνάκης, «ο ρυθμός βηματισμού τους εξαρτάται από τις ίδιες τις χώρες», τονίζοντας ότι στις «σημαντικές προσπάθειες που έχουν κάνει μας έχουν βρει συμπαραστάτες».

Τουρκία

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να δοθεί αναβολή στην Τουρκία όσον αφορά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, η κ. Κολονά ήταν κατηγορηματική: «Τα πράγματα είναι σαφή. Η Τουρκία ανέλαβε υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών το Φθινόπωρο». «Δεν πρέπει να συγχέουμε τις υποχρεώσεις με τις διαπραγματεύσεις που έχει η εν λόγω χώρα με τις χώρες-μέλη», παρατήρησε.

Για το θέμα ο κ. Βαληνάκης σημείωσε πως «σε κάθε στροφή του δρόμου αξιολογούνται οι υποψήφιες χώρες, δεν παραχωρούμε λευκή επιταγή σε κανέναν και οι υποχρεώσεις δεν μπορούν να συνδέονται με άλλα θέματα».

Ελληνογαλλικές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Γαλλίας, η γαλλίδα υπουργός τις χαρακτήρισε «άριστες» και «αμοιβαίας εμπιστοσύνης», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός ευρωπαίος εταίρος «με τον οποίο έχουμε στενές σχέσεις». Αναφέρθηκε μάλιστα στην κοινή αντιμετώπιση θεμάτων όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η άμυνα στην Ευρώπη.

ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή