Γαλλία - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία επί του ν/σ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Επεισοδιακή η συνεδρίαση στο γαλλικό κοινοβούλιο
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 16:13
A- A A+

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ανέβαλε την προβλεπόμενη για σήμερα ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, μετά την έναρξη μιας επεισοδιακής συζήτησης στη βουλή, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επανεξέταση του νομοσχεδίου αυτού δεν αναμένεται να γίνει πριν από την επόμενη σύνοδο του κοινοβουλίου, τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ζαν-Λουί Ντεμπρέ, διέκοψε στο μέσον της ημέρας τη συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου που έχουν καταθέσει οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του κειμένου.

Δεκάδες άνθρωποι που ήταν παρόντες στα έδρανα του κοινού, σηκώθηκαν φωνάζοντας για μερικά λεπτά: «Την ψηφοφορία, την ψηφοφορία», προτού υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την αίθουσα -χωρίς πάντως επεισόδια- από τους αστυνομικούς.

Πριν από τη διακοπή της συνεδρίασης, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το «εχθρική χειρονομία» προς την Τουρκία.

«Αν υιοθετηθεί θα θεωρηθεί εχθρική χειρονομία από την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού, αυτό δεν μπορεί να μην έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες και να αποδυναμώσει την επιρροή μας όχι μόνον στην Τουρκία αλλά στο σύνολο της περιοχής», σημείωσε ο Μπλαζί και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία είναι ένας οικονομικός και εμπορικός εταίρος πρώτης τάξεως (...) Δεν μπορούμε αν αποδεχθούμε αυτό το νομοσχέδιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή