Αποκατάσταση της λειτουργίας των διαστημικών τηλεσκοπίων Hubble και Chandra

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 16:27
UPD:16:27
wikimedia

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία τη Δευτέρα, στην περίπτωση του Hubble το εφεδρικό γυροσκόπιο που είχε παρουσιάσει πρόβλημα όταν ενεργοποιήθηκε προς αντικατάσταση ενός χαλασμένου φαίνεται πλέον να λειτουργεί κανονικά, δίνοντας στοιχεία που βρίσκονται εντός των αναμενόμενων πλαισίων σχετικά με την ταχύτητα περιστροφής του σκάφους. Περαιτέρω τεστ είναι σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι το τηλεσκόπιο θα μπορεί να αναλάβει ξανά τις επιστημονικές του εργασίες.

A- A A+

Η λειτουργία των διαστημικών τηλεσκοπίων Chandra και Hubble, που είχαν παρουσιάσει προβλήματα πριν λίγο καιρό, με αποτέλεσμα να μπουν σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας, δείχνει να αποκαθίσταται, σύμφωνα με τη NASA.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία τη Δευτέρα, στην περίπτωση του Hubble το εφεδρικό γυροσκόπιο, που είχε παρουσιάσει πρόβλημα όταν ενεργοποιήθηκε προς αντικατάσταση ενός χαλασμένου, φαίνεται πλέον να λειτουργεί κανονικά, δίνοντας στοιχεία που βρίσκονται εντός των αναμενόμενων πλαισίων σχετικά με την ταχύτητα περιστροφής του σκάφους. Περαιτέρω τεστ είναι σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι το τηλεσκόπιο θα μπορεί να αναλάβει ξανά τις επιστημονικές του εργασίες.

Όσον αφορά στο Chandra, την Τρίτη ανακοινώθηκε πως έχει επιστρέψει σε κανονική λειτουργία.

Υπενθυμίζεται πως το σκάφος είναι ειδικά σχεδιασμένο να ανιχνεύει εκπομπές ακτίνων Χ από πολύ θερμές ζώνες του σύμπαντος, όπως άστρα που έχουν εκραγεί, συμπλέγματα γαλαξιών και ύλη γύρω από μαύρες τρύπες.

To Hubble είχε εισέλθει σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ενώ το Chandra στις 10 Οκτωβρίου. Το πρώτο προοριζόταν αρχικά να λειτουργεί 15 χρόνια και πλέον έχει ξεπεράσει τα 28 (το 2009 αστροναύτες είχαν εγκαταστήσει έξι νέα γυροσκόπια), ενώ το δεύτερο - που είχε επίσης παρουσιάσει πρόβλημα σε γυροσκόπιο - είναι 19 ετών, ηλικία επίσης πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προοριζόταν να λειτουργεί αρχικά (5 χρόνια). Το 2001 η NASA επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του για 10 χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς