Η Huawei κάνει το επόμενο βήμα και κοιτάζει τον ανταγωνισμό αφ’ υψηλού

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 13:41
UPD:13:48
A- A A+

Του Γιώργου Μ Πολύζου
[email protected]

Η φράση με την οποία η Huawei υποδεχόταν τους καλεσμένους της στο Λονδίνο για το λανσάρισμα της νέας της γκάμας φορητών συσκευών ήταν «Welcome to A higher Intelligence».

Προφανώς τέτοιου είδους φράσεις είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται στο λανσάρισμα προηγμένων προϊόντων, ωστόσο η Huawei φαίνεται ότι το εννοούσε και αυτό αποδείχθηκε από τα όσα ακολούθησαν. Τις ανακοινώσεις ανέλαβε ο Richard Yu, διευθύνων σύμβουλος της Huawei, ο οποίος αφού έκανε μία μίνι αναδρομή στις καινοτομίες που φέρνει διαχρονικά η σειρά Mate προχώρησε στην παρουσίαση των νέων συσκευών: του Mate 20 και του Mate 20 Pro, μαζί με τις ειδικές εκδόσεις τους και ορισμένα ακόμη gadgets.

Στην Ελλάδα θα έρθει μόνο το Mate 20 Pro, οι προ-παραγγελίες του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ όσοι το επιλέξουν θα λάβουν δωρεάν και το νέο smartwatch της εταιρείας, το Huawei Watch GT. Η αξία της συσκευής είναι στα 1049 ευρώ και αυτό από μόνο του φανερώνει ότι η εταιρεία πλέον αποφάσισε να διεισδύσει με αξιώσεις στην «μεγάλη κατηγορία» και να ανταγωνιστεί εταιρείες που δραστηριοποιούνται παραδοσιακά στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Τι είναι λοιπόν το Mate 20 Pro και γιατί θα πρέπει να θεωρείται ένα από τα καλύτερα smartphones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά; Καταρχήν, διαθέτει curved OLED οθόνη 6,39 ιντσών και ανάλυσης 2K (3120x1440 pixels) η οποία έχει αναλογία πλευρών 19,5:9. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκοπή στο επάνω μέρος της οθόνης είναι η μικρότερη της αγοράς, στα 32,8 χιλιοστά ενώ παράλληλα παρέχεται η μεγαλύτερη αναλογία οθόνης/σώματος σε σχέση με τις άμεσα ανταγωνιστικές συσκευές.

Πρωτοποριακή θα πρέπει να θεωρείται και η επιλογή να τοποθετηθεί ο αισθητήρας αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη (in-display fingerprint sensor) ενσωματώνοντας τεχνολογία Dynamic Pressure Sensing (DPS) δέκα επιπέδων η οποία σύμφωνα με την κατασκευάστρια επιτυγχάνει έως και 30% πιο γρήγορο ξεκλείδωμα της συσκευής. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώσαμε και οι ίδιοι κατά την δοκιμή της συσκευής: η αναγνώριση του αποτυπώματος και το ξεκλείδωμα της συσκευής γίνεται ουσιαστικά άμεσα.

Άλλα νέα στοιχεία είναι η ενσωμάτωση του καινοτόμου Invisible Dual Speaker ενώ για την αναπαραγωγή ήχου οι σχεδιαστές έχουν εκμεταλλευθεί και την θύρα USB η οποία λειτουργεί και σαν ηχείο. Τέλος, σε επίπεδο σχεδιασμού, έχει ακολουθηθεί το πρότυπο IP68 για αυξημένη αντοχή σε νερό και σκόνη.

Όμως, η πραγματική καινοτομία έρχεται στις επιδόσεις του Mate 20 Pro, πίσω από την οποία κρύβεται ο Kirin 980, ο πρώτος 7nm επεξεργαστής για Android συσκευές, με νέους πυρήνες Cortex A76, διπλή NPU (Neural Processing Unit) ουσιαστικά η μονάδα Τεχνητής Νοημοσύνης, μονάδα γραφικών Mali G76 και το πρώτο modem Cat.21 που επιτυγχάνει ταχύτητες σύνδεσης 1,4Gbps. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η συσκευή να επιτυγχάνει καλύτερες επιδόσεις συνολικής επεξεργασίας, επεξεργασίας γραφικών και επεξεργασίας σε επίπεδο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν ότι το Mate 20 Pro δίνει έως και 51% βελτιωμένο χρόνο έναρξης των εφαρμογών και έως 47% ταχύτερη απόκριση κατά την πληκτρολόγηση. Ουσιαστικά οι εφαρμογές εκκινούν στιγμιαία με μηδενική καθυστέρηση, ενώ ταχύτερες είναι και οι συνδέσεις στα δίκτυα, είτε Wi-Fi είτε 4G.

Άλλο στοιχείο υψηλής απόδοσης είναι η μπαταρία χωρητικότητας 4200mAh η οποία πέρα από την αυξημένη αυτονομία λόγω χωρητικότητας έχει και καλύτερη διαχείριση χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη του Kirin 980 ο οποίος «μαθαίνει» τις συνήθειες του χρήστη και διοχετεύει ανάλογα τα αποθέματα ενέργειας. Πρόσθετο στοιχείο είναι η ικανότητα ταχείας φόρτισης της μπαταρίας χάρη στην τεχνολογία 40W Super Charge της Huawei. Παράλληλα, η σειρά ενσωματώνει και την τεχνολογία 15W Wireless Quick Charge, η οποία σύμφωνα με την κατασκευάστρια είναι η ταχύτερη τεχνολογία ασύρματης φόρτισης σήμερα.

Ωστόσο, το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η τεχνολογία Wireless Reverse Charge, η δυνατότητα δηλαδή του Mate 20 να λειτουργεί σαν power bank και να φορτίζει ασύρματα άλλες συσκευές, είτε αυτές είναι αξεσουάρ είτε είναι άλλα smartphones.

Επιπρόσθετα, η νέα σειρά Mate είναι εφοδιασμένη με τον ταχύτερο δέκτη Wi-Fi που είναι τοποθετημένος σήμερα σε smartphone (της τάξης των 1733Mbps) ενώ για αυξημένη ακρίβεια στον προσδιορισμό θέσης (έως και δέκα φορές) χρησιμοποιείται η τεχνολογία Dual-frequency GPS ενώ και εδώ «εμπλέκεται» στην αναγνώριση σημείων η Τεχνητή Νοημοσύνη της συσκευής.

Η «φωλιά» της κύριας κάμερας έχει μετακινηθεί από την άνω γωνία στη σειρά P20 στο κέντρο της πλάτης της συσκευής και έχει διάταξη τετραγώνου. Εκεί το Mate 20 Pro φιλοξενεί έναν ευρυγώνιο φακό f/1.8 με αισθητήρα 40 Megapixel, έναν υπέρ-ευρυγώνιο φακό f/2.2 με αισθητήρα 20 Megapixel και έναν 3x τηλεφακό f/2.4 με αισθητήρα ανάλυσης 8 Megapixel.

Παράλληλα, η νέα ναυαρχίδα της Huawei έχει πριμοδοτηθεί με μεγαλύτερο επεξεργαστή εικόνας ο οποίος είναι έως και 125% μεγαλύτερος από τους αντίστοιχους αισθητήρες στα Apple iPhone Xs Max και Samsung Galaxy Note9 (σύμφωνα πάντα με τα όσα ανακοίνωσε η Huawei). Συγκεκριμένα, ο επεξεργαστής εικόνας του Mate 20 Pro έχει μέγεθος 1/1,17 της ίντσας. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία που φτάνει στην τιμή των ISO102400 στοιχείο που μεταφράζεται σε σημαντικά βελτιωμένες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή ακόμη και τη νύχτα.

Επιπρόσθετα, το Mate 20 Pro διαθέτει στην εγκοπή, στο επάνω μέρος της οθόνης, ένα σύμπλεγμα αισθητήρων. Ουσιαστικά πρόκειται για την εμπρόσθια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 24 Megapixel πλαισιωμένη από τον Dot Projector, τον Flood Illuminator, τον Proximity Sensor, τον Ambient Light Sensor και την IR Camera. Όλα αυτά πρακτικά δημιουργούν ένα σύστημα ξεκλειδώματος της συσκευής μέσω της αναγνώρισης του προσώπου. Το ξεκλείδωμα γίνεται ουσιαστικά στιγμιαία, σε χρόνο μόλις 0,6 δευτερολέπτων.

Για τους χρήστες που θέλουν να έχουν τα δεδομένα στο κινητό τους και να μπορούν να δουλέψουν οποιαδήποτε στιγμή σε μεγαλύτερη οθόνη, η Mate 20 Series ενσωματώνει τη λειτουργία Huawei PC Mode μέσω του οποίου γίνεται ασύρματη προβολή σε οθόνη. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα άμεσου διαμοιρασμού δεδομένων μέσω του Huawei Share 3.0 που επιτρέπει την επικοινωνία με άλλα smartphones, υπολογιστές Windows ή Mac και εκτυπωτές.

Άρα τι δημιούργησε η Huawei; Ουσιαστικά ένα smartphone που καταφέρνει να καλύψει όλες τις απαιτήσεις ενός πιθανού αγοραστή που θέλει να έχει στην κατοχή του μία πραγματική ναυαρχίδα. Πρόκειται για μία συσκευή όμορφη, καλοσχεδιασμένη, άρτια εξοπλισμένη, προηγμένη και με εξαιρετικής ποιότητας κάμερα. Το κόστος δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την κατηγορία: όταν θέλεις το καλύτερο είσαι διατεθειμένος και να πληρώσεις για αυτό.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του Mate 20 Pro στο Λονδίνο οι περισσότερες συγκρίσεις γίνονταν σε σχέση με δύο και μόνο συσκευές: το Samsung Galaxy Note9 και το Apple iPhone XS Max, δηλαδή τις δύο κορυφαίες συσκευές του ανταγωνισμού.

Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά η Huawei θέλει να αλλάξει «κατηγορία». Δείχνει να λέει ότι δεν είναι πια ένας ακόμη κινέζος κατασκευαστής, αλλά ένας κατασκευαστής που δεν υπολείπεται σε κανένα σημείο του ανταγωνισμού. Ούτε σχεδιαστικά και πολύ περισσότερο ούτε τεχνολογικά. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία εταιρεία που διαθέτει συνολικά 15 ερευνητικά κέντρα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Με το Mate 20 Pro η Huawei δείχνει να δηλώνει ότι δεν κοιτάζει απλά τον ανταγωνισμό στα μάτια (αυτό μάλλον το κάνει ήδη), αλλά ότι μπορεί να κοιτάζει τον ανταγωνισμό αφ’ υψηλού.

Αν θα το πετύχει θα φανεί στο αμέσως προσεχές μέλλον, προς το παρόν το μόνο που μαθαίνουμε είναι ότι οι προ-παραγγελίες της νέας ναυαρχίδας της Huawei στην Ελλάδα κινούνται όχι απλά ικανοποιητικά, αλλά «καλύτερα από τις προβλέψεις»…

Προτεινόμενα για εσάς