Ο Τραμπ βρίσκει ομοιότητες μεταξύ Σ. Αραβίας και... Κάβανο

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 09:22
UPD:14:58
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Αθώα μέχρις αποδείξεως του εναντίου είναι η Σαουδική Αραβία κατά την κρίση του Ντόναλντ Τραμ, ο οποίος προσπαθεί να τηρήσει μία ουδέτερη στάση ενόσω φουντώνει η διεθνής δυσαρέσκεια για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι και τη σχεδόν πεποίθηση της άγριας δολοφονίας του.  

Σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις εις βάρος του επικρίσεις από όλους εκείνους που αναμένουν να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο Ριάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε μία μάλλον άστοχη σύγκριση της υπόθεσης Κασόγκι με την πρόσφατη υπόθεση Κάβανο.

«Εκτιμώ ότι πρέπει πρώτα να δούμε τι έγινε», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Associated Press. «Να ’μαστε πάλι με το – ξέρετε – είσαι ένοχος μέχρι να αποδειχτεί η αθωότητά σου. Δεν μου αρέσει αυτό. Το περάσαμε με τον δικαστή Κάβανο και ήταν αθώος απ’ όσο γνωρίζω», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Στην υπόθεση Κάβανο ωστόσο, ο Τραμπ στηρίχθηκε εν πολλοίς στα πολλά χρόνια που έχουν περάσει από τότε που εκτυλίχθηκαν εκείνα για τα οποία κατηγορήθηκε ο συντηρητικός δικαστής και στην αδυναμία των μαρτύρων να ανακαλέσουν λεπτομέρειες ή να προσκομίσουν αποδείξεις. Κάτι το οποίο δεν ισχύει στην υπόθεση Κασόγκι, κυρίως λόγω της στάσης της Τουρκίας και την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστήσει την υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

EURONEWS

Πάνω σε αυτό το σκοπό, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε χθες στους δημοσιογράφους μερικά πρώτα στοιχεία της πολύωρης έρευνας των Τούρκων ερευνητών στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν τοξικά υλικά ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι ορισμένες επιφάνειες ήταν φρεσκοβαμμένες.

Στον καταιγισμό των τουρκικών αποκαλύψεων – από οπτικοακουστικό υλικό έως τις πληροφορίες περί 15μελούς εκτελεστικού αποσπάσματος – προστίθενται οι νέες πληροφορίες πηγών, σύμφωνα με τις οποίες ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος και επικριτής του καθεστώτος δολοφονήθηκε στο προξενείο και εν συνεχεία το πτώμα του μεταφέρθηκε και διαμελίστηκε στο παρακείμενο σπίτι του γενικού προξένου.

Ο ίδιος ο γενικός πρόξενος, ο Μοχάμαντ αλ Οταΐμπι δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τη στιγμή που διέρρευσαν οι νέες πληροφορίες. Η τουρκική τηλεόραση και το πρακτορείο Anadolu ανέφεραν χθες ότι εγκατέλειψε την Τουρκία λίγο προτού αρχίσει η έρευνα και στο σπίτι του.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετέβη στο Ριάντ όπου συναντήθηκε με μέλη της βασιλικής οικογένειας και κατέληξαν στο ευτυχές συμπέρασμα να διεξαγάγουν όλες οι πλευρές μία ενδελεχή, ολοκληρωμένη έρευνα. Σήμερα το πρωί, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσφερε απλόχερα την αμερικανική βοήθεια. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σε κάθε περίπτωση σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να πιέσει περισσότερο το Ριάντ όντας ικανοποιημένος τόσο από τις διαβεβαιώσεις ότι η εξαφάνιση του Κασόγκι δεν είναι δάκτυλος του βασιλείου όσο και από τη δέσμευση να πραγματοποιηθεί διαφανής έρευνα.

Τόσο απλά, Ουάσιγκτον και Ριάντ χαμήλωσαν τους τόνους των προηγούμενων ημερών και κατέληξαν στην πιο συμφέρουσα και για τους δύο λύση: να βρεθεί η λιγότερο δυσάρεστη εξήγηση. Και οι δύο χώρες, σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος Φρανκ Γκάρντνερ, γνωρίζουν καλά ότι είναι πολλά και σημαίνοντα αυτά που θα χάσουν εάν πληγεί η στρατηγική συμμαχία τους.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή