Από την έντυπη έκδοση
της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Ρωτήθηκε αν μετά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα συμμετάσχει στο «Νταβός της Ερήμου» στα τέλη του μήνα στο Ριάντ. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελεύθερη πληροφόρηση, είναι θεμελιώδη. Έχουν αναφερθεί τρομακτικά πράγματα και αισθάνομαι αποτροπιασμό. Όμως, πρέπει να φέρω σε πέρας το έργο του ΔΝΤ σε κάθε γωνιά του κόσμου και να συνεργαστώ με πολλές κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή, πρόθεσή μου είναι να μην αλλάξω τα σχέδιά μου».
Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε κι όμως το κάνουμε. Δεν χρειάζεται καν να κρυφτούμε πίσω από προσωπείο. Ποιος θα μας κατηγορήσει για «ελλειμματίες» ηθικής; Ποιος θα μας μεμφθεί για το «business as usual»;
Οι ΗΠΑ ή η Βρετανία που με το Ριάντ έχουν συμμαχία, πωλούν όπλα και κάνουν τα στραβά μάτια σ’ άλλα κόλπα; Ο Πιερ Κονεζά, Γάλλος ειδικός για την τζιχαντιστική τρομοκρατία, ξεκινά το βιβλίο του «Δόκτωρ Σαούδ και Μίστερ Τζιχάντ.
Η θρησκευτική διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας» με μερικούς αριθμούς: «Οι Σαουδάραβες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων μαχητών κατά του Κόκκινου Στρατού στο Αφγανιστάν (5.000), τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου (15 από τους 19), κρατουμένων στο Γκουαντάναμο (115 από τους 611) και τώρα ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ (2.500)».
Είναι τυχαίο που οι μεταμελημένοι τρομοκράτες χαίρουν στο ουαχαμπιτικό βασίλειο καλύτερης μεταχείρισης από τους πολιτικούς κρατούμενους; Η «Washington Post» αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υπέκλεψαν επικοινωνίες Σαουδαράβων αξιωματούχων που συζητούσαν σχέδιο απαγωγής του ενοχλητικού για τη μοναρχία Κασόγκι. Toν ενημέρωσαν, ως όφειλαν, ή το προσπέρασαν, όπως διατείνεται η εφημερίδα;
Αυτό το νεο-νουάρ μάς ξαναλέει ιστορίες που έχουμε δει στο σινεμά, μόνο που το κάνει με τρόπο ολότελα διαφορετικό, χρησιμοποιώντας κλισέ για να τα καταρρίψει και την έκπληξη για χάρη της καθαρής έκπληξης.
Ποια είναι αυτή; Μήπως «η ανάκριση που πήγε στραβά» ή ότι η Τουρκία προβάλλεται ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Η επικοινωνιακή πολιτική για τη συγκάλυψη από τη μία και τη διερεύνηση από την άλλη ή το κέρδος μέσα από την απώλεια;
Ο εξαχνωμένος δημοσιογράφος, όπως εξελίσσεται η πλοκή, αποκτά οικονομική αξία για τα συμφέροντα και τις κολεγιές και θα ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.