Η σύγχρονη τέχνη εστιάζει στη γραφή και σε νέους τρόπους ανάγνωσης

Η έκθεση «Γραφή και Ανάγνωση: Ερρίκος Σλήμαν και Αντώνιος» παρουσιάζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 10:25
ANTONIOS PANAGOPOULOS VISUAL

Αντώνιος «Η Μνήμη» σε 42 γλώσσες

A- A A+

Μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο «Γραφή και Ανάγνωση: Ερρίκος Σλήμαν και Αντώνιος» παρουσιάζεται, έως τις 31 Οκτωβρίου,  στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη [Σουηδίας 61, Αθήνα - Κολωνάκι].

Με οδηγό τη σύγχρονη τέχνη, η έκθεση αυτή εστιάζει στη γραφή και προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης του πλούσιου αρχείου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. 

Αντώνιος, Espace de memoire - Γαία μνήμης

Στον χώρο του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης, γραφές του Ερρίκου Σλήμαν και εικαστικές εκδοχές γραφών του καλλιτέχνη Αντώνιου διαλέγονται δυναμικά ως προς τη γλώσσα. Πόσοι γνωρίζουν ότι ο ξακουστός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν (1846-1890) είχε μεγάλο ταλέντο στις γλώσσες και ότι η ημερολογιακή γραφή ήταν ένας τρόπος να τις μαθαίνει; Γραμμένα σε 13 γλώσσες, από ρωσικά έως φαρσί και ουρντού, τα ημερολόγια του Σλήμαν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη τον αυτοβιογραφούν και παράλληλα συνιστούν χρονικά της μύησής του, μέσα από τη γραφή, σε διάφορους πολιτισμούς. 

ANTONIOS PANAGOPOULOS VISUAL

Αντώνιος Espace de memoire - Γαία μνήμης - Ιαπωνικά και προσθήκη των Ο χρόνος και η μνήμη και Η φιλοσοφία σε διάφορες γλώσσες.  93cm x 160 cm μικτά μέσα

Αποτυπώνουν, επίσης, υλικά τον μόχθο που απαιτεί αυτό το εγχείρημα. Με σύνθετους λοιπόν τρόπους, η μικρή προσωπική ιστορία συναντά τη μεγάλη μέσα από τη γραφή.  Την προσέγγιση αυτή μας αποκαλύπτει συγκριτικά η εργασία του Αντώνιου, κεντρικό θέμα της οποίας είναι η γραφή ως πολιτισμική ταυτότητα, μύηση, φορέας μνήμης, αλλά και τρόπος συνάντησης πολιτισμών, μεταξύ άλλων. Πόσοι μπορούν να γράψουν, όπως ο Αντώνιος, τη λέξη «μνήμη» σε 70 και πλέον γλώσσες; Εφάμιλλο του Σλήμαν, το πάθος του σύγχρονου αυτού καλλιτέχνη με τη γλώσσα αποκαλύπτει τη γραφή ως θαυμαστό  εργαλείο πολλαπλών χρήσεων. Η έκθεση αποτελεί δράση στο πλαίσιο της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018.

Από τα ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.  Κείμενο σε Αγγλικά Αραβικά Φαρσί και Αγγλικά

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του καλλιτέχνη όπου αξιοποιεί το σύνολο των 13 γλωσσών που υπάρχουν στα ημερολόγια του Σλήμαν. Στις προθήκες της Γενναδείου συμπεριλαμβάνονται, επίσης, γλωσσικές σημειώσεις του Αντώνιου, που συνιστούν μια ημερολογιακή καταγραφή παράλληλη με αυτή του Σλήμαν. Οι επισκέπτες διαμορφώνουν μια σφαιρική εικόνα του πλούτου των μέσων που αξιοποιεί ο Αντώνιος: χαρτί, διάφορα μέταλλα, ξύλο, αποτυπώσεις ζωγραφικές, εγχάρακτες, ανάγλυφες ή άλλες συλλήψεις που προσεγγίζουν τη γλυπτική, δημιουργούν σύνθετα εικαστικά περιβάλλοντα.

Η επιλογή του υλικού της έκθεσης βασίστηκε στην ταυτοποίηση των γλωσσών των ημερολογίων του Σλήμαν που προσέφερε πρόσφατα το διεθνές σωματείο LAASA (LadyAmbassadorsandAmbassadors’ Wives) στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ναταλίας Βογκέικωφ-Brogan, Doreen Canaday Spitzer Archivist της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς