Νέα Υόρκη: Εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης Τραμπ - Μακρόν

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 15:06
UPD:16:00
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης – από τη Συρία και το Ιράν έως την επικείμενη επίσκεψη Τραμπ στο Παρίσι – είχαν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε κλίμα – τουλάχιστον φαινομενικά – εγκάρδιο, Μακρόν και Τραμπ έδειξαν να βρίσκουν κοινά σημεία και να περιορίζουν τις διαφορές τους κυρίως στις μεθόδους και όχι στους στόχους.

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες φάνηκαν να μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες όσον αφορά το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, αν και ο Τραμπ έσπευσε να επισημάνει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης αποδίδουν καρπούς αποδυναμώνοντας την ιρανική οικονομία.

Κοινή γραμμή έδειξαν να έχουν στη Συρία καταλήγοντας αμφότεροι ότι πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία, προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές στην Ιντλίμπ.

Διάσταση απόψεων σημείωσαν στο επίμαχο ζήτημα του εμπορίου. Η Ευρώπη υπήρξε άδικη με τις ΗΠΑ, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλούς δασμούς, απάντησε ο Μακρόν για να καταλήξουν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν στην κατεύθυνση του διαλόγου.  

Εν τέλει, οι δύο ηγέτες έκλεισαν τη διάρκειας μίας ώρας συνάντηση με την προγραμματισμένη συνάντηση του Τραμπ στο Παρίσι, στις 11 Νοεμβρίου, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή