Νέα βαριάς μορφής ελονοσία ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 12:39
UPD:12:40
Shutterstock
A- A A+

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από τους επιστήμονες στο ISGlobal, ένα ινστιτούτο που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα "la Caixa" στη Βαρκελώνη, υπάρχουν περισσότεροι κλινικοί φαινοτύποι σοβαρής ελονοσίας από εκείνους που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τα αποτελέσματα μελέτης, δείχνουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένας παθογόνος μηχανισμός της νόσου, ο οποίος έχει επιπτώσεις στην κλινική διαχείριση αυτών των ασθενών.

Όπως αναφέρει η BSc Zoology, Alina Shrourou, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, η ελονοσία εκτιμάται ότι προκάλεσε σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους το 2016, κυρίως μεταξύ των παιδιών. Ο ορισμός της σοβαρής ελονοσίας θεσπίστηκε για να εντοπίσει τα παιδιά που κινδυνεύουν να πεθάνουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πολύπλοκη και ετερογενής ασθένεια που δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στις συνιστώμενες θεραπείες.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Climent Casals-Pascual, επιστήμονα του ινστιτούτου ISGlobal και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εφάρμοσε μια υπολογιστική ανάλυση βασισμένη σε δίκτυα, προκειμένου να προσδιορίσει βιολογικώς σχετικούς φαινοτύπους πέραν εκείνων που καθορίζει σήμερα ο Π.Ο.Υ. όπως (εγκεφαλική ελονοσία, αναπνευστική δυσφορία και σοβαρή ελονοσιακή αναιμία ).

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποίησαν μια «ανάλυση συστοιχιών με βάση το δίκτυο» με δεδομένα από σχεδόν 3.000 παιδιά της Δημοκρατίας της Γκάμπια, μία μικρής χώρας της Δυτικής Αφρικής, τα οποία νοσηλεύονταν με ελονοσία. Οι επιστήμονες , ότι η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη σε εκείνες τις ομάδες που είχαν φαινοτυπική ετερογένεια. Η ανάλυση αποκάλυψε τέσσερις κατηγορίες ασθενών, με αναπνευστική δυσχέρεια και σοβαρή αναιμία, στους οποίους η αύξηση του μεγέθους του ήπατος συνδέεται με την υψηλότερη θνησιμότητα. Η ανάλυση πρωτεϊνών πλάσματος αυτών των ασθενών, έδειξε ότι αυτό οφείλεται πιθανώς στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Όπως σημειώνει ο Δρ. Casals-Pascual, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, δείχνουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να επανεξεταστεί ως παθογόνος μηχανισμός σε σοβαρή ελονοσία. Και εξηγεί , ότι η τυποποιημένη κλινική αντιμετώπιση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για αυτούς τους ασθενείς καθώς, αυτός ο νέος τύπος "προσέγγισης συστημάτων" που ανέπτυξαν, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό νέων φαινοτύπων και μηχανισμών, ακόμα και νέων θεραπευτικών επιλογών για ασθένειες οι οποίες αποδεικνύονται τελικά ότι είναι σύνθετες και πολύπλοκες.

Πηγές:

https://www.isglobal.org/en/new/-/asset_publisher/JZ9fGljXnWpI/content/un-analisis-informatico-permite-identificar-un-nuevo-fenotipo-clinico-de-malaria-grave

https://www.news-medical.net/news/20180831/Researchers-use-computational-analysis-to-identify-new-phenotype-of-severe-malaria.aspx

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή