Ένας ακτιβιστής για πρόεδρος της Γαλλίας

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 21:56
UPD:22:02

A- A A+

Την πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ο ακτιβιστής αγρότης και πολέμιος της Παγκοσμιοποίησης Ζοζέ Μποβέ.

Ο «Ρομπέν των Αγροτών», όπως τον είχε αποκαλέσει η γαλλική Liberation, ή «Αστερίξ», όπως είναι ευρύτερα γνωστός λόγω του ιδιόμορφου μύστακός του και των αγώνων του κατά των μεγάλων πολυεθνικών που θυμίζουν την αντίσταση του γνωστού μικρού γαλάτικου χωριού των Ουμπερζο και Γκοσινί κατά των Ρωμαίων, δήλωσε έτοιμος να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2007, ζητώντας την υποστήριξη όλων των αριστερών οργανώσεων και ομάδων στη Γαλλία.

«Είμαι ο υποψήφιος που μπορώ να ενώσω ένα αριστερό που αντιτίθεται στην ελεύθερη αγορά, με έναν οικολόγο, με έναν ενάντιο στην παγκοσμιοποίηση (…) Εάν η απόφασή μου αυτή επιτύχει την υποστήριξη του καθενός από αυτούς, τότε μπορώ να προχωρήσω έως το τέλος», δήλωσε ο 53χρονος ακτιβιστής.

Ο Ζοζέ Μποβέ έγινε διάσημος το 1999 (12/8), όταν κατέστρεψε ένα υποκατάστημα των Mc'Donalds σε χωριό της νότιας Γαλλίας σε αντίποινα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει νέους δασμούς σε διάφορα εισαγόμενα προϊόντα από τη Γαλλία. Εκτοτε –έπειτα από καταδικαστικές σε βάρος του αποφάσεις και φυλακίσεις- έχει γίνει σύμβολο των αγώνων κατά της παγκοσμιοποίησης και δεν έχει λείψει από καμία κινητοποίηση: παρών στο Σιάτλ, στη Βραζιλία, στο Πόρτο Αλέγκρε και στη Γένοβα. Μετείχε στα κινήματα της Βραζιλίας, πήγε στη Νότια Ινδία για να στηρίξει τους ινδούς αγρότες, συμμετείχε σε αποστολή υποστήριξης των αγροτών και των Ινδιάνων που είχαν εκδιωχθεί από τις περιοχές τους στην Κολομβία, ενώ ήταν ο μόνος που κατάφερε να σπάσει την πολιορκία του ισραηλινού στρατού και να μπει στο αρχηγείο του Γιασέρ Aραφάτ στη Pαμάλα, μαζί με μία ομάδα ακτιβιστών.

Μεγάλος αντίπαλός του στην προεκλογική εκστρατεία, ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, γνωστος για τις φιλελεύθερες θέσεις του, με τον οποίο ήδη έχει διαφωνήσει για τον χειρισμό της πρόσφατης κρίσης με τα βίαια επεισόδια στα προάστια του Παρισιού και άλλα αστικά κέντρα της Γαλλίας. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ifor ο Νικολά Σαρκοζί θα επικρατήσει του Μποβέ με 58% έναντι 42%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή