Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα να αντικαταστήσει τις ηγεσίες της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ενώ χθες παραιτήθηκε και ο Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με τον μέχρι χθες επικεφαλής του Κέντρου …Γιάννη Ταφύλλη, να αναλαμβάνει τη θέση του. Σήμερα, στις 11:30, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Το κύμα των παραιτήσεων και απομακρύνσεων, δεν έχουν βάλει φρένο στην κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει στην σκληρή κριτική. Κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει τις πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Τόσκα και Καπάκη και να κατευθύνει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε επιχειρησιακό και όχι πολιτικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «αν πρέπει να κάνουμε λόγο για ευθύνες, κατά τη γνώμη μου αυτές δεν πρέπει να αφορούν το επιχειρησιακό κομμάτι».
Η αντιπολίτευση στοχεύει πλέον απευθείας στον κ. Τσίπρα, ενώ επισημαίνει ότι τρεις από τους τέσσερις συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου (αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικού Σώματος και Νίκος Τόσκας) που είχε δοθεί δύο ημέρες μετά την τραγωδία το Μάτι έχουν παραιτηθεί ή απομακρυνθεί (σ.σ. μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει παραμείνει στη θέση του).
Σε μείζον ζήτημα, εξελίσσεται παράλληλα και το γεγονός ότι δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά και Μάτι, δεν υπάρχει επίσημος κατάλογος νεκρών και αγνοουμένων, ενώ χθες βρέθηκαν στο Μάτι για έξι ώρες αυτοψίας, οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση, παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.
Σε αυτό το κλίμα, οι φήμες περί ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ πυκνώνουν, ενώ χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon», ο υφυπουργός κ. Σαντορινιός εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ 1, είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «το να παραιτηθεί ένας αξιωματικός από μια θέση ευθύνης, δεν σημαίνει, ότι είναι φταίχτης, επειδή εκείνη την στιγμή βρέθηκε στο τιμόνι».
Ο κ. Τσιρώνης ζήτησε συγνώμη από την πλευρά των Οικολόγων, αλλά οι δηλώσεις που συζητήθηκαν περισσότερο από την πλευρά του κόμματός του, είναι εκείνες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγου Γιώργου Δημαρά, ο οποίος μιλώντας στο Θέμα 104,6 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ζήτημα με την εκκένωση της περιοχής (σ.σ. στο Μάτι) και για μένα υπάρχουν ευθύνες», σημείωσε ότι «δεν θα ταυτιστούμε με ευθύνες που δεν μας ανήκουν», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν τόλμησε στα θέματα αυθαιρέτων και της εκτός σχεδίου δόμησης, δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, έκανε ανακατανομή προστίμων» και επέρριψε προσωπικά ευθύνες στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη για τον οποίο είπε ότι «στα θέματα πολεοδομίας δεν έκανε τίποτα και έχει ευθύνες γι αυτό.
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «τραμπουκισμούς», προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου ότι «Τσίπρας και Δούρου πρέπει να πάρουν δρόμο με κλωτσιές», ενώ την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόρριψη από την πλευρά της περιφερειάρχη Αττικής του αιτήματος των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συγκληθεί περιφερειακό συμβούλιο, επειδή – όπως φέρεται να απάντησε η κ. Δούρου – λείπουν σε διακοπές οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
«Ο κ. Τσίπρας παίζει μουσικές καρέκλες επιχειρώντας να διασωθεί. Όσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι ακυβέρνητη πολιτεία στα χέρια μιας κυνικής παρέας που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή στην εξουσία».
«Οι αποπομπές και οι παραιτήσεις διαφόρων υπηρεσιακών στελεχών, έχουν μοναδικό στόχο να κρύψουν τη βασική και κύρια ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων τους, δηλαδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» και «κανένα επικοινωνιακό κόλπο δε μπορεί να το συγκαλύψει», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.