Μάτι: Αποποίηση ευθυνών... με καρατομήσεις

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της για να αποπέμψει στη συνέχεια τους αρμόδιους
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 17:33
UPD:20:54
REUTERS/SOCIAL MEDIA
A- A A+

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη», δήλωνε ο πρώην πλέον αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στις 26 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, απολαμβάνοντας την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού. Δώδεκα μέρες μετά η κυβέρνηση μετρά τέσσερις αποπομπές των καθ’ ύλην αρμοδίων για τη διαχείριση της κρίσης.

«Διαχειριζόμαστε στρεβλώσεις του παρελθόντος», αλλά «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη», ξεκαθάριζε στις 27 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας ωστόσο την όποια απόφαση για παραιτήσεις και αποπομπές, αντιμετωπίζοντας σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Είχαν ήδη μεσολαβήσει καταγγελίες εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις οποίες ουδέποτε υπήρξε από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες εντολή εκκένωσης της περιοχής που έπληττε η πυρκαγιά, μαζί με αποκαλύψεις για λάθη και παραλείψεις σε μια σειρά από τομείς όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας στην πληγείσα περιοχή την ώρα που το φαινόμενο βρισκόταν σε πλήρη έξαρση. Σε σχετική δήλωσή του την Κυριακή, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς επέμεινε ότι «το σχέδιο εκκένωσης δεν ενεργοποιήθηκε, γιατί δεν έδωσε ποτέ η πυροσβεστική αυτή την εισήγηση».

Την παραίτηση του κ. Τόσκα ακολούθησε την Κυριακή η αντικατάσταση των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Όπως έγινε γνωστό από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), νέος αρχηγός της πυροσβεστικής ανέλαβε ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός Επιχειρήσεων, αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος. Έλαβε τη θέση του αντιστρατήγου Σωτήριου Τερζούδη, ο οποίος την 1η Φεβρουαρίου 2018 είχε αναλάβει αρχηγός.

Νέος αρχηγός της Αστυνομίας είναι ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Διαδέχθηκε τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΛΑΣ. από τις 16 Φεβρουαρίου 2016.

Σήμερα Δευτέρα, την παραίτησή του υπέβαλε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Νέος γ.γ. Πολιτικής Προστασίας τοποθετήθηκε ο μέχρι σήμερα διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Γιάννης Ταφύλλης.

Στο μεταξύ, τον λόγο έλαβε η δικαιοσύνη, κηρύσσοντας την έναρξη έρευνας αναφορικά με την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης που έχει αφήσει πίσω της 91 νεκρούς.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή