Το σχέδιό της για το Brexit θα εξηγήσει η Μέι στον Τραμπ

Δριμεία κριτική από Τραμπ
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 09:58
UPD:10:20
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Τη «Λευκή Βίβλο», τις θέσεις δηλαδή της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το Brexit θα «εξηγήσει» σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στον  Ντόναλντ Τραμπ, όπως είπε εκπρόσωπός της, μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου ότι το σχέδιο του μαλακού Brexit «θα σκοτώσει» τις πιθανότητες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Βρετανίας. 

«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Τραμπ μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Sun».  Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο προσφάτως παραιτηθείς Μπόρις Τζόνσον θα ήταν «καταπληκτικός πρωθυπουργός».  

Σημειώνεται ότι η Λευκή Βίβλος  προβλέπει τη διατήρηση στενών σχέσεων στο εμπόριο αγαθών αλλά αφήνει εκτός ενιαίας αγοράς και χωρίς δικαιώματα διαβατηρίου τις τράπεζες. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αναφορές του για τους τομείς των αγροτικών προίόντων, αλλά και των αερομεταφορών.

Πλήγμα «από τον πιο καλό φίλο»

Ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει ότι οι δηλώσεις Τραμπ αποτελούν πλήγμα για τη Μέι σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός, πάντως τόνισε πως ΗΠΑ και Βρετανία δεν είναι απλώς «οι πιο στενοί σύμμαχοι, αλλά και οι πιο καλοί φίλοι».

Σήμερα το πρωί οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για να επιθεωρήσουν τα στρατεύματα στη διάσημη βασιλική, στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ, προτού έχουν διμερείς συνομιλίες και γευματίσουν στο Τσέκερς, τη θερινή κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών, ενώ στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από το εμπόριο, Τραμπ και Μέι θα συζητήσουν για τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ενόψει και της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.

Τσάι με την Ελισάβετ, μακριά από τις διαδηλώσεις

Αργότερα ο Τραμπ και η σύζυγός του θα μεταβούν στο παλάτι του Γουίνδσορ για να πιουν τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Όλες οι διαδρομές που θα ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι μακριά από τις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες στο Λονδίνο κατά της επίσκεψής του. Η σημαντικότερη θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου χιλιάδες άνθρωποι θα διαμαρτυρηθούν κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, κατά του «σεξισμού του» και της «άρνησής του» ότι ισχύει η κλιματική αλλαγή.

Το πρωί ένα μπαλόνι έξι μέτρων, το οποίο παρουσιάζει τον Τραμπ σαν ένα οργισμένο μωρό με πάνα, θα πετά πάνω από τη Λονδίνο κοντά στο κοινοβούλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, AFP, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή