Σε σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση εξελίσσονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ε.Ε., με τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να υποβάλει την παραίτησή του λίγες μόλις ώρες μετά από την αποχώρηση από την κυβέρνηση και του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντέιβιντ Ντέιβις, και του υφυπουργού για το Brexit Στιβ Μπέικερ.
Οι δύο υπουργοί, καθώς και ο υφυπουργός, διαφωνούσαν με την κ. Μέι για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. μετά το Brexit.
«Το απόγευμα, η πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός τον ευχαριστεί για το έργο του», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Την παραίτηση του κ. Τζόνσον ακολούθησε «βουτιά» της Στερλίνας και άνοδος στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων.
Τα μεσάνυχτα, στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Ντέιβις εξέφρασε την αντίθεσή του με την πολιτική που προωθεί για το Brexit η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία, όπως υποστήριξε, υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.
Αργότερα, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως, έστω και αν η Μέι βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς της, θα επιβιώσει.
Την παραίτηση του κ. Ντέιβις ακολούθησε αυτή του υφυπουργού αρμόδιου για το Brexit Στιβ Μπέικερ, πυροδοτώντας πλέον αμφιβολίες για το μέλλον της Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Νέος υπουργός αρμόδιος για το Brexit τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ντόμινικ Ράαμπ. Ο 44χρονος Ράαμπ, δικηγόρος προτού γίνει υπουργός το 2010, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Brexit πριν από το δημοψήφισμα, το 2016.
Την Παρασκευή, τα μέλη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν σε συμφωνία για «soft Brexit», με την κ. Μέι να ανακοινώνει πως υιοθετήθηκε κοινή θέση υπέρ της δημιουργίας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.
Η συγκεκριμένη θέση επί της ουσίας, αντικατοπτρίζει την επικράτηση των φιλο-ευρωπαίων στην ενδοκυβερνητική διαμάχη, η οποία μαινόταν από την ορκωμοσία της Μέι στον κυβερνητικό θώκο.
naftemporiki.gr