Μέρκελ για Brexit: Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν

Μήνυμα ενόψει της συνάντησης με την Τερέζα Μέι
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 15:52
UPD:16:22
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

Σαφές μήνυμα προς το Λονδίνο να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και σαφήνεια στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τη μελλοντική σχέση της με την ένωση έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της συνάντησης με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, προειδοποιήσε.  Η Βρετανίδα πρωθυπυοργός δεν δέχεται πιέσεις μόνο από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά πρωτίστως στο εσωτερικό του κόμματός της. 

«Οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται τώρα σε μία κρίσιμη φάση. Γνωρίζετε ότι εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι η Κομισιόν εκείνη, που ηγείται των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία» είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «ωστόσο υπάρχουν και μία σειρά θεμάτων, που θέλουμε να συζητήσουμε σε διμερές επίπεδο, μία σειρά σημαντικών ζητημάτων». 

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο Μουντιάλ, αφού είναι γνωστό ότι η καγκελάριος παρακολουθεί ποδόσφαιρο. «Δυστυχώς εμείς είμαστε εκτός. Χαίρομαι, όμως, που η ομάδα της Αγγλίας συνεχίζει στη διοργάνωση» είπε. 

Η κ. Μέι πάντως βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς το σχέδιο της για την τελωνειακή σχέση με την Ε.Ε. πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησής της, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών. 

Οπαδοί του σκληρού Brexit, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές των Τόρις, εγκαλούν την Τερέζα Μέι, ότι με το σχέδιό της, με το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την κοινότητα των 27, αφήνοντας κάποιες κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν, ουσιαστικά αγνοεί την ψήφο των πολιτών. Οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα του 2016 επέλεξαν να πουν αντίο στην Ε.Ε., να αποδεσμευθούν από το κοινοτικό Δίκαιο και τους κανόνες των Βρυξελλών, διαμήνουν. 

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι βλέπουν τα σχέδια της Μέι ως μία προσπάθεια να διασφαλίσει αυξημένα προνόμια, σε σχέση με άλλες τρίτες χώρες, απαλλάσσοντας ωστόσο τη χώρα της από το κοινοτικό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις της συμμετοχής στην ένωση. Το μήνυμα που στέλνουν εδώ και μήνες είναι πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». 

Η Αυστρία, που έχει αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. από 1ης Ιουλίου, πάντως θέλει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί μία έξοδος χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία. Το «no deal» δεν θα είναι καλό για καμία από τις δύο πλευρές, πιστεύει και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων. 

«Πρέπει να αποφύγουμε το no deal με κάθε κόστος» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει παράταση των διαπραγματεύσεων μετά την προθεσμία του Μαρτίου 2019, είπε: «Θα δούμε». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή