Γαλλία: Ταραχές στη Νάντη μετά τον θάνατο νεαρού από πυρά αστυνομικού

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 06:36
UPD:16:01
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Ένας νέος, ηλικίας 22 ετών, σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης από σφαίρα αστυνομικού στη διάρκεια ελέγχου, πυροδοτώντας διαδηλώσεις και ταραχές στη συνοικία Μπρέιγ, στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, νεαροί πέταξαν μολότοφ κατά αστυνομικών, ενώ αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και τμήμα ενός εμπορικού κέντρου τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Η SRPJ (σ.σ. η περιφερειακή υπηρεσία της δικαστικής αστυνομίας) της Νάντης και η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας διενεργούν έρευνα για να διαλευκανθούν τα γεγονότα και να προσδιοριστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ο αστυνομικός οδηγήθηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της Νάντης, Πιερ Σενές.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η κατάσταση ήταν «πολύ τεταμένη» στη συνοικία Μπρέιγ τη νύχτα της Τρίτης.

Το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 20.30 στη συνοικία Μπρέιγ σε σημείο ελέγχου που είχε στήσει η αστυνομία. «Ο οδηγός δεν φορούσε ζώνη ούτε είχε μαζί του δελτίο ταυτότητας και έδωσε ψεύτικο όνομα στους αστυνομικούς», έγινε γνωστό από πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

«Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όχημα παρακολουθούνταν από την αστυνομία στο πλαίσιο λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ο οδηγός επιχείρησε να διαφύγει κάνοντας όπισθεν και πέφτοντας πάνω σ' έναν αστυνομικό. Ο συνάδελφός του πυροβόλησε», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο εισαγγελέας της Νάντης Πιέρ Σενές δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2017 εις βάρος του νεαρού από ανακριτή του Κρετέιγ για τα αδικήματα της «κλοπής από συμμορία, κλεπταποδοχής και σύστασης και συμμορίας».

Τραυματισμένος στην καρωτίδα, υπέκυψε στο νοσοκομείο γύρω στις 22.30. Την έρευνα του επεισοδίου ανέλαβαν η δικαστική αστυνομία της Νάντης και η γενική επιθεώρηση της γαλλικής αστυνομίας. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε «παρακολουθείται από ψυχολόγους», σύμφωνα με τη νομάρχη Νικόλ Κλάιν.

Την Τετάρτη το πρωί, μπροστά από τον αριθμό 68 της rue des Plantes, της οδού όπου πραγματοποιήθηκε ο αστυνομικός έλεγχος, το τοιχίο του περιβόλου ενός σπιτιού έχει πέσει εντελώς ενώ στο έδαφος βρίσκονταν οι κάλυκες από τα καπνογόνα και τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κάτοικοι αμφισβητούσαν έντονα την εκδοχή της νόμιμης άμυνας που υποστηρίζει η αστυνομία. Σύμφωνα με μια γυναίκα που δεν θέλησε να κατονομαστεί και έχει βιντεοσκοπήσει το επεισόδιο από το ισόγειο της κατοικίας της, «δεν υπήρχαν αστυνομικοί πίσω από το όχημα, δεν έπεσε πάνω σε κανέναν. Υπήρξε μόνον ένας πυροβολισμός». Μια άλλη κάτοικος διαβεβαιώνει πως ο νεαρός «είχε σταματήσει» και «είχε δώσει τα χαρτιά του».

 

Εκκλήσεις για ηρεμία

Τη βία και τις καταστροφές σε πολλές συνοικίες της Νάντης, μετά τον θάνατο του νεαρού άνδρα, καταδίκασε ο Ζεράρ Κολόμπ.  

Ο υπουργός Εσωτερικών ενώνει τη φωνή του «με τις εκκλήσεις για ηρεμία που διατυπώθηκαν σήμερα το πρωί από τοπικούς αιρετούς και αξιωματούχους», αναφέρει σε μια ανακοίνωση. «Όλα τα αναγκαία μέσα έχουν κινητοποιηθεί και θα είναι σε κινητοποίηση όσο χρειαστεί προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποτραπεί κάθε νέο επεισόδιο», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης με τη δήμαρχο της Νάντης Ζοανά Ρολάν.

«Επαφίεται στη Δικαιοσύνη και μόνο στη Δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στον θάνατο ενός οδηγού αυτοκινήτου έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή