Κακή χαρακτηρίζουν εννέα στους δέκα Ελληνες την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που αφορά την περίοδο της Ανοιξης του 2006.
Το ελληνικό ποσοστό (89%) είναι από τα υψηλότερα του συνολικού δείγματος (Ε.Ε. των «25«, 56%), ενώ αντίθετα η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή οικονομία (Ελλάδα 64%, ΕΕ "25", 53%).
Εξάλλου, οι Ελληνες είναι αρκετά δυσαρεστημένοι από την παρούσα κατάσταση της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οκτώ στους δέκα Ελληνες, ποσοστό 79%, έναντι 48% των υπόλοιπων Ευρωπαίων, που εμφανίζονται διχασμένοι καθώς ποσοστό επίσης 48% εκφράζει ικανοποίηση για την κοινωνική πρόνοια στη χώρα του.
Οι έλληνες πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι του συνολικού δείγματος, καθώς δηλώνουν ότι τόσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (Ελλάδα 89%, ΕΕ «25» 43%), όσο και της απασχόλησης (Ελλάδα 90%, ΕΕ «25» 54%) αλλά και της κοινωνικής πρόνοιας (Ελλάδα 85%, ΕΕ «25» 36%), είναι σε χειρότερη μοίρα συγκρινόμενη με το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε..
Δυσαρέσκεια επίσης εκφράζεται και για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με το 78% των ελλήνων ερωτηθέντων το επίπεδό του συγκρινόμενο με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., είναι χαμηλότερο (Ελλάδα 78%, Ε.Ε. «25» 40%).
Εξάλλου, ποσοστό 46% των Ελλήνων προβλέπει επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας κατά την επόμενη πενταετία, ενώ αντίθετα το 57% προσδοκά βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα επόμενα πέντε χρόνια (Ελλάδα, 57%, ΕΕ «25» 54%).
Ωστόσο, παρά τη γενικότερη απαισιοδοξία, οι έλληνες πολίτες δηλώνουν ευχαριστημένοι για την ποιότητα της ζωής τους σε ποσοστό 64% και προσδοκούν βελτίωσή της κατά την επόμενη πενταετία σε ποσοστό 51%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ε.Ε. των «25» είναι 77% και 50%.
Τέλος, η ανεργία αποτελεί πρόβλημα μείζονος σημασίας για τους Ελληνες καθώς επτά στους δέκα, ποσοστό 68% την τοποθετούν αξιολογικά στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (49%).
Πηγή ΑΠΕ