Πολιτική
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 15:05

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για οικονομία, ανεργία, Παιδεία

Κακή χαρακτηρίζουν εννέα στους δέκα Ελληνες την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που αφορά την περίοδο της Ανοιξης του 2006.

Το ελληνικό ποσοστό (89%) είναι από τα υψηλότερα του συνολικού δείγματος (Ε.Ε. των «25«, 56%), ενώ αντίθετα η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή οικονομία (Ελλάδα 64%, ΕΕ "25", 53%).

Εξάλλου, οι Ελληνες είναι αρκετά δυσαρεστημένοι από την παρούσα κατάσταση της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οκτώ στους δέκα Ελληνες, ποσοστό 79%, έναντι 48% των υπόλοιπων Ευρωπαίων, που εμφανίζονται διχασμένοι καθώς ποσοστό επίσης 48% εκφράζει ικανοποίηση για την κοινωνική πρόνοια στη χώρα του.

Οι έλληνες πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι του συνολικού δείγματος, καθώς δηλώνουν ότι τόσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (Ελλάδα 89%, ΕΕ «25» 43%), όσο και της απασχόλησης (Ελλάδα 90%, ΕΕ «25» 54%) αλλά και της κοινωνικής πρόνοιας (Ελλάδα 85%, ΕΕ «25» 36%), είναι σε χειρότερη μοίρα συγκρινόμενη με το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε..

Δυσαρέσκεια επίσης εκφράζεται και για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με το 78% των ελλήνων ερωτηθέντων το επίπεδό του συγκρινόμενο με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., είναι χαμηλότερο (Ελλάδα 78%, Ε.Ε. «25» 40%).

Εξάλλου, ποσοστό 46% των Ελλήνων προβλέπει επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας κατά την επόμενη πενταετία, ενώ αντίθετα το 57% προσδοκά βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα επόμενα πέντε χρόνια (Ελλάδα, 57%, ΕΕ «25» 54%).

Ωστόσο, παρά τη γενικότερη απαισιοδοξία, οι έλληνες πολίτες δηλώνουν ευχαριστημένοι για την ποιότητα της ζωής τους σε ποσοστό 64% και προσδοκούν βελτίωσή της κατά την επόμενη πενταετία σε ποσοστό 51%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ε.Ε. των «25» είναι 77% και 50%.

Τέλος, η ανεργία αποτελεί πρόβλημα μείζονος σημασίας για τους Ελληνες καθώς επτά στους δέκα, ποσοστό 68% την τοποθετούν αξιολογικά στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (49%).

Πηγή ΑΠΕ