Δυσαρέσκεια Μπους για έκκληση Ανάν για κατάπαυση του πυρός

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2006 15:59
UPD:16:02
A- A A+

Η Συρία θα πρέπει να πιέσει τη Χεζμπολάχ «να σταματήσει να κάνει αυτά τα περιττώματα (η ακριβής έκφραση δεν μπορεί να δημοσιευθεί)», είπε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αγνοώντας ότι ένα μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, στη διάρκεια γεύματος κατά τη σύνοδο κορυφής της G8 στην Αγία Πετρούπολη.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε «Νομίζω ότι η Κόντι (σημ. υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις) θα πάει πολύ σύντομα στη Μέση Ανατολή».

Η Ράις «πρέπει να πετύχει αν πάει», πρόσθεσε ο κ. Μπλερ.

Ο κ. Μπους φάνηκε επίσης να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/17/1218936.htm . «Δεν μου αρέσει αυτή η σειρά. Η στάση του είναι βασικά κατάπαυση του πυρός και όλα τα άλλα γίνονται», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο είναι ότι δεν μπορείς να το σταματήσεις αυτό αν δεν καταφέρεις να υπάρξει συμφωνία για διεθνή παρουσία», απάντησε ο κ. Μπλερ.

Στη συνέχεια ο κ. Μπους δήλωσε ότι σκέφτεται να πει στον κ. Ανάν να τηλεφωνήσει στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ «και να ενεργήσει έτσι ώστε να γίνει κάτι. Δεν ρίχνουμε το φταίξιμο στο Ισραήλ και δεν ρίχνουμε το φταίξιμο στη λιβανική κυβέρνηση».

Δεν πρέπει να επιτραπεί στους εξτρεμιστές να βυθίσουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής στο χάος και να προκαλέσουν μια διεύρυνση της σύγκρουσης, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, χωρίς να κατονομάσει τους εξτρεμιστές. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ωστόσο πως η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες δυνάμεις πιστεύει ότι ελέγχουν την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τόνισε πως οι επιθέσεις δημιούργησαν μια δραματική κατάσταση, που θα απαιτήσει την ανακατασκευή της υποδομής του Λιβάνου και έχει πλήξει απλούς λιβανέζους πολίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή