Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το Σκοπιανό

Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 14:20
UPD:17:00
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI
A- A A+

Μαίνεται η αντιπαράθεση στην πολιτική σκηνή για το ονομοτολογικό της ΠΔΓΜ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια δεν οδηγούν τελικά σε άμεση συμφωνία -όπως αφηνόταν να εννοηθεί πριν από λίγα 24ωρα- αλλά πάντως συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι οι λεπτομέρειες να κλείσουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ακολουθήσει τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και να οριστεί συνάντηση. 

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για λύση και υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα χειρίζεται την υπόθεση με σοβαρότητα και χωρίς επιπόλαιους τυχοδιωκτισμούς. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι οι υπογραφές θα πέσουν μόνο αν συμφωνηθεί το erga omnes.  

Η Ν.Δ. από την πλευρά της, δια στόματος του Βασίλη Κικίλια, διαμηνύει ότι δεν δέχεται κανένα αντάλλαγμα για το ονοματολογικό., ενώ ζητεί λύση-πακέτο, ονομασία έναντι όλων, άρση του αλυτρωτισμού, αλλαγή Συντάγματος.  

Παράλληλα το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται λόγος για συμφωνία επί του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, καλεί τον κ. Τσίπρα αντί να ενημερώνει τον Τύπο να ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες. ώ χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς.

Στις εξελίξεις στο Σκοπιανό αναφέρθηκε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής,Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται λύση συνολική και αποτελεσματική που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Άσκησε δε, έντονη κριτική στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε: Υπάρχει διαπραγμάτευση ή είναι η υπόθεση στα χέρια του Ζάεφ; 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοδωρόπουλος επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό στη βάση των προτάσεων Νίμιτς με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Ωστόσο ο Ζόραν Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας του. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή