Η «καταιγίδα» πριν από την τελική συμφωνία

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 09:05
UPD:09:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Παράγοντες της δημόσιας ζωής και της αγοράς εκφράζουν τη βεβαιότητα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία με συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εντός χρονοδιαγράμματος.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ανεπισήμως το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο για τη διευθέτηση του χρέους, επισήμως όμως εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  λέει ότι δεν είναι καταστροφή αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ στο παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες που έρχονται από πολλές πλευρές και είναι αντιφατικές.

Ένα σενάριο θέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να προσφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2019 - μαζί με τη μείωση των συντάξεων -  προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, δεχόμενο τις γερμανικές προτάσεις για σύνδεση των μέτρων διευθέτησης χρέους με πολιτικές.

Ένα άλλο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να παίζει σκληρά και να διαμηνύει ότι θα ακυρώσει με νομοσχέδιο στη Βουλή τα ψηφισμένα μέτρα για μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου, αν οι Ευρωπαίοι δε δώσουν ό,τι έχουν συμφωνήσει στο θέμα του χρέους. 

Ένα τρίτο σενάριο θέλει όλες τις πλευρές πολύ κοντά στην τελική συμφωνία και αυτό που τώρα παρακολουθούμε έχει να κάνει με την επικοινωνιακή συνταγή για «κορύφωση του δράματος», ώστε το τελικό πακέτο να… σερβιριστεί  ως βέλτιστη λύση και κυρίως ως «λύτρωση».

Το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ δεν είναι τόσο απλό ζήτημα όσο θέλει να το παρουσιάζει η κυβέρνηση, η οποία γενικότερα δεν λέει όλη την αλήθεια στην ελληνική κοινή γνώμη για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και πού πηγαίνουν.

Το ΔΝΤ το θέλουν στο πρόγραμμα Ευρωπαίοι και Γερμανοί, αλλά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, το θέλει και η κυβέρνηση, καθώς χωρίς το ΔΝΤ  δεν θα δοθεί στις αγορές σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους και ο δανεισμός της χώρας θα καταστεί ασύμφορος αν όχι απαγορευτικός. Χθες, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απάντηση στο ερώτημα μένει ή φεύγει το ΔΝΤ, πριν την 1η Ιουνίου.   

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους έχει δυο σκέλη:

  • Την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, όπως αυτή συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία ωρίμανση θα κυμαίνεται από 0-15 έτη, με την κυβέρνηση πάντως να εκτιμά ότι θα «κλείσει» στα 12.
  • Τον γαλλικό μηχανισμό που επιχειρεί να συμβιβάσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ΔΝΤ.

Επί της ουσίας, το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό και το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή και τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δείχνοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Αναφορικά με τον γαλλικό μηχανισμό, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι συζητείται είναι το εάν η πρόταση θα περιορίζεται μόνο σε νούμερα (σ.σ. οικονομικά αποτελέσματα) ή εάν θα εμπεριέχει και κάποιες πολιτικές.

Το «καμπανάκι» Τόμσεν

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν - ο οποίος ποτέ δεν εγκατέλειψε την κεντρική θέση που έχει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα - υπογράμμισε χθες την ανάγκη να συνομολογηθεί άμεσα μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM, ενώ άφησε ανοικτό  το ενδεχόμενο το ΔΝΤ τελικά να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις του στη συμφωνία για το χρέος.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια εμπλοκής και ρήξης με τους θεσμούς στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο, σενάριο που θα οδηγούσε σε έκτακτες εκλογές σε καθεστώς πλήρους πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας. Παράλληλα, είναι και δημοσίως εκπεφρασμένη η θέση των Ευρωπαίων να τελειώνουν με το ελληνικό πρόγραμμα και την Ελλάδα. Αυτοί είναι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους παράγοντες της δημόσιας ζωής και της αγοράς, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι τελικά συμφωνία θα υπάρξει, με συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή χωρίς παράταση. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή