Τραμπ: Η ομιλία, που εξόργισε Βρετανούς και Γάλλους

Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 22:11
UPD:23:21
REUTERS/AARON P. BERNSTEIN
A- A A+

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής των ΗΠΑ δεν πυροδότησε αντιδράσεις και κριτική μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος πέτυχε να εξοργίσει τόσο το Λονδίνο όσο και το Παρίσι με τις προκλητικές αναφορές του. 

Στη Βρετανία κύμα αντιδράσεων πυροδότησε το σχόλιό του πως σε επίσκεψή του στη χώρα στις 13 Ιουλίου «ένα πολύ γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου», το οποίο δεν κατονόμασε, «θύμιζε εμπόλεμη ζώνη» εξαιτίας των πολλών θυμάτων από επιθέσεις με μαχαίρι. «Δεν έχουν όπλα. Έχουν όμως μαχαίρια και αίματα στο πάτωμα των νοσοκομείων τους... Μαχαίρια, μαχαίρια, μαχαίρια» είπε, κάνοντας με τα χέρια του κινήσεις, σαν να μαχαιρώνει κάποιον. 

Δεν ήταν η μόνη μίμησή του. Χρησιμοποίησε και πάλι τα χέρια του, κάνοντας ότι κρατάει όπλο, την ώρα που αναφερόταν στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 και συγκεκριμένα περιγράφοντας το πώς τρομοκράτης σκότωνε έναν έναν τους ομήρους. Ισχυρίστηκε δε ότι ένας απλός πολίτης, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τη σφαγή στο Μπατακλάν, εάν είχε μαζί του όπλο. 

Η δήμαρχος του Παρισιού χαρακτήρισε την αναφορά του Τραμπ «άξια περιφρόνησης». Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές βον ντε Μιλ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Γαλλία «εκφράζει με σθένος την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και απαιτεί να επιδεικνύεται σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων». Σημείωσε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των όπλων στους κόλπους της κοινωνίας «δεν συνιστά μια ασπίδα προστασίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αντιθέτως μπορεί να διευκολύνει τον σχεδιασμό αυτού του είδους της επίθεσης», προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι υπερήφανη που είναι μια ασφαλής χώρας όπου η αγορά και η κατοχή πυροβόλων όπλων ελέγχονται αυστηρά.  

«Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα θύματα σε περιστατικά με πυροβόλα όπλα δεν μας οδηγούν να αμφιβάλουμε για αυτήν την επιλογή» κατέληξε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή