Επίθεση κατά όσων ζητούν πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο λέγοντας ότι τα επιχειρήματά τους αποτελούν μία σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό που υπάρχει είναι η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και η καθαρή έξοδος.
Όπως είπε δεν ήταν λίγες οι φωνές που ζητούσαν τη συνέχεια της επιτροπείας, «αυτή τη φορά δεν μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο αλλά για έναν παρόμοιο μηχανισμό με διαφορετικό αμπαλάζ, της λεγόμενης πιστολιπτικής γραμμής» ανέφερε.
Σχολιάζοντας την θέση αυτή τόνισε ότι «το επιχείρημα ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο αλλά πρέπει διαρκώς να έχουμε τους ξένους τεχνοκράτες και να μας επιβάλλουν τους όρους» σημείωσε ότι αποτελεί «μία σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού».
Διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια, ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος ούτε η βρώμικη έξοδος. Αυτό που υπάρχει η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και η καθαρή έξοδος».
Σημείωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».
«Κοινωνία και οικονομία πατάνε ξανά στα πόδια τους»
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την υπέρβαση της κρίσης ο Πρωθυπουργός είπε ότι «κάναμε καλά και δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο» και ότι «παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα».
Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
«Καταφέραμε το μείζον: να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση» είπε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει ένα διπλό στόχο: την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και εκείνων που έχουν ανάγκη.
«Έχουμε μια κοινωνία και μία οικονομία που πατάνε ξανά στα πόδια τους. Οι πολίτες ξαναβρίσκουν δειλά δειλά τον τρόπο να είναι αισιόδοξοι. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, δεν θέλουμε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» σημείωσε.
Για το αναπτυξιακό σχέδιο
Έκανε παράλληλα ειδική μνεία στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο το οποίο, όπως είπε, «έχει γραφεί λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015, αλλά έχει και ένα σαφές ευκρινές στίγμα των δικών μας προτεραιοτήτων».
Το στίγμα αυτό, συνέχισε, «έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας και με την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας».
Την ίδια στιγμή όμως, όπως είπε, προβλέπει και την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας, ενός κράτους ανταποδοτικού.
«Δεν είναι το τέλος του κόσμου» η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ζήτημα το οποίο, όπως είπε, είναι ανοιχτό.
«Η ελληνική πλευρά έχει γίνει σαφής: βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι και το τέλος του κόσμου. Δεν θεωρούμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει τις αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».
«Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος καθοδηγούν τον κ. Μητσοτάκη»
Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη που όπως είπε στην κρίσιμη στιγμή υιοθετεί ανεύθυνη στάση για την χώρα. «Και αυτό το κάνει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ.».
Η επιλογή αυτή κατά τον κ. Τσίπρα «σκιαγραφείται από τον φανατικό λόγο πολιτικών του παλαιού συστήματος που καθοδηγούν τον κ. Μητσοτάκη». Τον κατηγόρησε ότι την πολιτική του στρατηγική την καθορίζουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
«Αυτό που ζητάνε με σαφήνεια, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει, είναι η δημιουργία ενός αντί - ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μέτωπο, που είναι μαύρο, αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο» είπε.
Απέδωσε αυτή την «εμμονή» όχι μόνο στο «σύνδρομο μίας αδύναμης ιστορικής δικαίωσης» αλλά και στον φόβο, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση μπορεί και να τα καταφέρει. «Τον φόβο ότι αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει παρά τα εμπόδια. Θα καταφέρει να πετύχει ισχυρά πλήγματα στα συστήματα διαφθοράς, τις παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ,τα σκάνδαλα στα δημόσια έργα, στη Novartis, στο Noor1, στο ΚΕΕΛΠΝΟ».