Βολές κατά Μακρόν - Μέι σε Γαλλία και Βρετανία για τα πλήγματα στη Συρία

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 17:05
UPD:17:08
EPA/YOAN VALAT
A- A A+

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι δέχονται πυρά από τους πολιτικούς αντιπάλους τους στο εσωτερικό των χωρών τους για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, το Σάββατο, στην πρώτη ανάλογη κίνησή τους από την ημέρα που ανήλθαν στην εξουσία.

Στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, ο ηγέτης της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επέκρινε την πρωθυπουργό και ηγέτιδα των Συντηρητικών για το γεγονός ότι δεν ζήτησε κοινοβουλευτική έγκριση για τα πλήγματα.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος έκανε λόγο για «νομικά αμφισβητήσιμα» χτυπήματα και κάλεσε σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να δηλωθεί ρητά ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση χωρίς κοινοβουλευτική συζήτηση και έγκριση.

Σε επιστολή του στην κ. Μέι το σαββατοκύριακο, ο Τζ. Κόρμπιν σημειώνει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπόλογος στο κοινοβούλιο και όχι στις επιθυμίες του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ.

Κριτική στην Τ. Μέι άσκησαν και οι ηγέτες του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Γαλλία: Βολές Λεπέν, Μελανσόν και Κεντροδεξιάς κατά Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ως αρχηγός του κράτους, δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους πολιτικούς του αντιπάλους από το να του ασκήσουν κριτική. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διατάξει στρατιωτική δράση λόγω της άμεσης εκλογής του και των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων.

Η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε τον κ. Μακρόν ότι δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων από πλευράς του συριακού καθεστώτος ώστε να δικαιολογηθούν τα πλήγματα στη Συρία.

Ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν, της ριζοσπαστικής αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, καταδίκασε επίσης τα χτυπήματα, ενώ αρνητικά εκφράστηκε και ο ηγέτης των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης, Λοράν Βοκέ, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει στα «τιμωρητικά πλήγματα».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή