Συνάντηση τεχνών, με σημείο αναφοράς μια μπομπονιέρα

Παρουσίαση βιβλίου του Στρατή Λιμνιού και έκθεση της Μαριάννας Λούρμπα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 18 Απριλίου
Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 09:10
A- A A+

Σε μια καλλιτεχνική διασταύρωση, δύο κόσμοι της τέχνης συναντώνται και ενώνουν την έμπνευσή τους. Ένας συγγραφέας και μια εικαστικός, εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, με μόνο σημείο αναφοράς μια κοινή φίλη, δημιουργούν ο καθένας ένα αυτοτελές καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, με κοινό παρονομαστή μια μπομπονιέρα.

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Στρατή Λιμνιού, «Τι μου τη χάρισες αυτή την μπομπονιέρα;», και η έκθεση έργων τέχνης της Μαριάννας Λούρμπα, με τίτλο «Σιγή όντος», ένα εικαστικό πόνημα 10 έργων, εμπνευσμένο από το ίδιο το βιβλίο, παρουσιάζονται από το Πωλητήριο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης της Gruppo Gemello, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ηρόδοτος και την Apolyto Creative Spot.

Η εκδήλωση, τα μουσικά αποσπάσματα της οποίας θα ερμηνεύσει η Μυρσίνη Δόξα, θα πραγματοποιηθεί στο Clap the Resraurant του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), στις 18 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Άλλοτε θάμπωνε και άλλοτε έλαμπε

Κατά τη διάρκεια ενός δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, μια μπομπονιέρα, η οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο σύνθετο ενός σπιτιού, μαγνητίζει τον Στρατή Λιμνιό να προσέξει τη λάμψη της. Η οικοδέσποινα του σπιτιού προσέχει το βλέμμα του συγγραφέα και του απαντά σχεδόν αυτόματα πως, κατά τη διάρκεια των τριάντα ετών που ήταν παντρεμένη, η μπομπονιέρα άλλοτε θάμπωνε και άλλοτε έλαμπε. Γιατί, πάνω κάτω, έτσι είναι οι σχέσεις των ζευγαριών στη πορεία της κοινής τους ζωής.

Η ίδια μπομπονιέρα εμπνέει την εικαστικό Μαριάννα Λούρμπα, η οποία προβάλει τους πολλαπλούς ρόλους της ηρωίδας του συγγραφέα - τη σύντροφο, τη μητέρα, τη φίλη, την ερωμένη. Η «Σιγή όντος» (η σιγή της ύπαρξης) αποτυπώνεται εικαστικά με τη μορφή μιας γυναικείας φιγούρας, μιας σκιάς, η οποία ακούει, βλέπει, παρατηρεί, μας συνοδεύει σιωπηλά. Μια παρουσία που προδίδει και προδίδεται από τα «πρέπει», τα «θέλω», πολλές φορές και από τον ίδιο της τον εαυτό.

Τόσο το περιεχόμενο του βιβλίου, όσο και η έκθεση των έργων, η οποία, σε επιμέλεια Σπύρου Μαγκλάρα, θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου, φιλοδοξούν να δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό να σχεδιάσει, να ονειρευτεί ή να θυμηθεί την ιστορία και την πορεία της δικής του μπομπονιέρας, όντας κοινωνός των σκιών και σκέψεων των δύο δημιουργών.

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση, θα παραστεί η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία θα μιλήσει για τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Στρατή Λιμνιό. Ο Νομικός Σύμβουλος στο υπουργείο Τουρισμού, δικηγόρος και εικαστικός Γιώργος Βιδάλης, θα μιλήσει για την εικαστικό Μαριάννα Λούρμπα.

Στο πάνελ της παρουσίασης, θα παραβρίσκονται και θα σχολιάσουν η παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά, η δημοσιογράφος Έμη Λιβανίου, η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη, η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Ζωή Κρονάκη, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, η στιχουργός Σάννυ Μπαλτζή, και ο δημοσιογράφος και μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, Χρήστος Μαζανίτης. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τον συντονισμό της συζήτησης επιμελείται η Εύη Χατζημιχαήλ της Gruppo Gemello.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Clap the Restaurant: Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας) - Ταύρος, τηλ.: 210 3411908. Οι συμμετέχοντες δικαιούνται 10% έκπτωση στις καταναλώσεις του ρεστοράν.  Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10:00 - 18:00, Πέμπτη: 10:00 - 20:00.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς