Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την ομιλία του Πρωθυπουργού παραπέμπει το Μαξίμου, που αφήνει χωρίς σχόλια τα όσα είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τον Ερντογάν και τον κίνδυνο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να παραμείνουν για πολύ καιρό στις τουρκικές φυλακές.
Στην ερώτηση αν το «τρελός» που είπε ο κ. Καμμένος και το «σουλτάνος» που υπήρχε στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου συνιστούν αλλαγή στρατηγικής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, κυβερνητικές πηγές δεν τοποθετούνται. Δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες περί κακών σχέσεων ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά που εδώ και ημέρες διακινούνται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.
Παραδέχονται ωστόσο ότι δεν επιβεβαιώθηκε η αισιοδοξία της κυβέρνησης για επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα πριν από το Πάσχα, όπως είχε καλλιεργηθεί μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, όπως και δεν διαψεύδουν ότι υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις ένοπλες δυνάμεις υπό το φόβο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Καμμένου όμως, πέραν των αναμενόμενων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στην «Ν» ότι γραφικές κορώνες όπως αυτές του υπουργού Εθνικής Άμυνας γυρίζουν την εξωτερική πολιτική πολλά χρόνια πίσω και οι δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση χωρίς στρατηγική και σχέδιο είναι έξω από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο οφείλει να βάλει όρια στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και να επαναχαράξει την εθνική γραμμή. Θύμιζαν μάλιστα ότι ήταν το Μαξίμου που έλεγε πριν δύο εβδομάδες ότι χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός εγκαλείται από τον Τούρκο πρόεδρο να δείξει σοβαρότητα, λόγω δηλώσεων που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ανεξάρτητα από την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Καμμένου για πολιτική συμπόρευση ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση παρουσιάζει συνεχή προβλήματα, το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την διαχείριση των εθνικών θεμάτων, γεγονός που πλέον αφορά και τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν είναι όμηροι, όταν ο προϊστάμενός του υπουργός Εθνική Άμυνας επιμένει στον χαρακτηρισμό και προβλέπει – ενώπιον της έκπληκτης κοινής γνώμης - ότι θα παραμείνουν στις τουρκικές φυλακές 15 χρόνια, ενώ αποκαλύπτει ότι δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα δεν υπάρχει.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρουσιάζει στους πολιτικούς αρχηγούς – χθες είδε τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Θεοδωράκη, σήμερα θα δει την κ. Γεννηματά και τον κ. Λεβέντη – μία εξαιρετικά αισιόδοξη εκδοχή των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, όταν ο κ. Καμμένος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν σχέδιο συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή που θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», αλλά και προσωπικά ο ίδιος θα κάνει ότι μπορεί για να μην έρθει ποτέ τέτοια συμφωνία στην ελληνική Βουλή.
Και όταν οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είπε ότι τελειώνει τον Αύγουστο, μαζί με τα μνημόνια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκείνος κάνει λόγο για «ανώμαλη άποψη, άποψη …κουλή» και καλεί τον Πρωθυπουργό να «μαζέψει» τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ήταν οι ΑΝΕΛ τότε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους». Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παραδέχεται δημοσίως ότι αν η κυβέρνηση φέρει συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή και οι ΑΝΕΛ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν τη στηρίξουν τότε η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης απαντά «καθίστε και θα δούμε…» και οι 53+ ετοιμάζουν νέο κείμενο με επίκεντρο τη συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.