Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Αποτελεί η χθεσινή, υψηλών τόνων, ανακοίνωση του Μαξίμου αλλαγή τακτικής έναντι της Τουρκίας και εγκατάλειψη της γραμμής των χαμηλών τόνων; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί μετά την ανακοίνωση – απάντηση του Μαξίμου στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων, που συμπληρώνεται από την ανησυχία για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί σήμερα στο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και να συζητήσουν τα νέα δεδομένα και στον ευαίσθητο τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από δική του εισήγηση ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση, βασιζόμενος σε δύο στοιχεία.
- Πρώτον, το γεγονός ότι ο Ερντογάν, ακόμα και μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, δείχνει ότι δεν αλλάζει στάση ούτε στη ρητορική, ούτε στην ουσία, κυρίως στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
- Δεύτερον, το γεγονός ότι εκθέτει δημοσίως τον Έλληνα πρωθυπουργό με τη συνεχή επανάληψη του επιχειρήματος ότι ο κ. Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα στείλει τους οκτώ Τούρκους πίσω στην Τουρκία. Είναι αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει ευθεία απάντηση του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν, τη στιγμή που οι επιτελείς του Μαξίμου διαβεβαιώνουν ανεπισήμως ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν είπε αυτά που ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος. Η φράση «η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο» παραπέμπει σε μία έμμεση απάντηση και οι διαρροές του τύπου «αν ο Τούρκος πρόεδρος είχε να πει κάτι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα μπορούσε να το πει κατ' ιδίαν στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν ήταν εδώ στην Αθήνα» δεν λύνουν το ζήτημα.
Η Αθήνα, σήμερα, παραδέχεται ότι η επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμψηφίσει τις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη αποδεικνύει ότι η σύνδεση των δύο υποθέσεων ήταν εξ΄ αρχής στο σχεδιασμό του Τούρκου προέδρου.