Η στρατηγική Τσίπρα έναντι του Κινήματος Αλλαγής

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες της «Ν», οι κινήσεις αυτές γίνονται σε συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 09:12
UPD:09:13
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στρατηγική επιλογή με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές αποτελούν τα συνεχή ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά  και τον Σταύρο Θεοδωράκη, που έχουν προκαλέσει ήδη ρήγμα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αντιδρά έντονα. 

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες της «Ν», οι κινήσεις αυτές - όσο και αν ακούγεται οξύμωρο - γίνονται σε συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει ότι θα πάνε μαζί ως τις επόμενες εκλογές και έχουν συζητήσει τη συνέχεια της πολιτικής συμμαχίας και μετά από αυτές, είτε από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είτε της αντιπολίτευσης. 

Στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, είτε γίνουν Οκτώβριο του 2018, είτε Μάιο του 2019, οι επιθέσεις φιλίας του κ. Τσίπρα προς την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη θα πυκνώσουν.

Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μπροστά από τον Αύγουστο και μετά. Μέχρι τότε, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην τακτική της καταγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διάλογο που άνοιξε η Φώφη Γεννηματά με τη σύμφωνη γνώμη του Σταύρου Θεοδωράκη.

Παράλληλα, θα συνεχίσει, με στοχευμένες διαρροές, να αποδίδει τη στάση του Ευ. Βενιζέλου – ο οποίος χθες αντέδρασε έντονα τόσο ενάντια στον πρωθυπουργό όσο και ενάντια στη Φώφη Γεννηματά – σε πρόθεση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συμμαχήσει με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να πιέζει τον Σταύρο Θεοδωράκη με «πληροφορίες» που διαχέονται στον Τύπο ότι φροντίζει για το προσωπικό του μέλλον, αδιαφορώντας για το Ποτάμι, πάει για δήμαρχος Αθήνας κ.λπ.

Στην κεντρική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ  είναι:

Πρώτον,  η πρόκληση ρήγματος μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, ώστε να μειώσει τις όποιες πιθανότητες έχει για αύξηση των δυνάμεών του. 

Δεύτερον, η άλωση του χώρου της Κεντροαριστεράς, με το «κλείσιμο του ματιού» στους σημερινούς ή τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της, στο πλαίσιο μίας ιδιότυπης «μονομαχίας»  Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Τρίτον, αν οι δύο πρώτοι στόχοι δεν υλοποιηθούν, να διατηρήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με την κεντροαριστερά τουλάχιστον μέχρι να θέσει ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του το μετεκλογικό δίλημμα στο Κίνημα Αλλαγής, που δεν είναι συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την ΝΔ, αλλά συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση  ή επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική.

Στον σχεδιασμό του Μαξίμου, ρόλο παίζουν και οι «καλοί αγωγοί» των μηνυμάτων του», γνωστά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα συνομιλητές της κ. Γεννηματά και στέκονται απέναντι στον Ευ. Βενιζέλο. Πληροφορίες που δε διαψεύδονται από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι είναι αυτά τα στελέχη που έχουν εισηγηθεί στην κ. Γεννηματά ακόμα και τη διαγραφή του κ. Βενιζέλου, αν επιμείνει να διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή