Υπόθεση Novartis: Αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 20:00
UPD:22:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Με κατηγορίες κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας πως δεν επιθυμεί να ρίξει φως στην υπόθεση, γι’ αυτό και δεν καλεί σε ακρόαση τους προστατευόμενους μάρτυρες, αποχώρησαν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από τη Ν.Δ., ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακόπτουν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, καταγγέλλοντας ότι «συνέβη το πρωτοφανές, η μειοψηφία να ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, η δε πλειοψηφία να υπονοεί ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητεί να προσέλθουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής». Ο κ. Βορίδης είπε ότι η στάση αυτή ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι τα αδικήματα πρέπει να εξεταστούν και γι΄ αυτό πρέπει να κληθούν μάρτυρες στην επιτροπή. Ο κ. Παπαθεοδώρου κατήγγειλε ότι η στάση της πλειοψηφίας συνιστά νομικό παράλογο, ευτελισμό της διαδικασίας και παραβίαση των δικονομικών κανόνων και το αποτέλεσμα θα είναι να παραμένει η λάσπη για τα πολιτικά πρόσωπα.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει την ευθανασία της επιτροπής μέσω Θήβας» και έκανε λόγο για φτηνό πολιτικό κόλπο.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι αποχωρεί από την επιτροπή γιατί δεν επιθυμεί να γίνει μέρος αυτής της κωλυσιεργίας, την οποία απέδωσε σε επικοινωνιακούς λόγους.

Από την επιτροπή αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε αποχωρήσει και το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος είπε πως η επιτροπή συνεχίζει την εξέταση του θέματος της αρμοδιότητας της και προσέθεσε ότι «ενώ αυτή η συζήτηση εκκρεμεί, βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αποχωρούν επειδή τα αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά».

«Η δήλωσή τους είναι απολύτως προσχηματική διότι η συζήτηση συνεχίζεται και έχουμε μάλιστα δηλώσει ότι όποια αποδεικτικά μέσα εισφέρονται, κρατούνται για τη συνέχεια, με την απόφαση μας για το θέμα της αρμοδιότητας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και τόνισε ότι πλέον είναι σαφές πως «εάν πρώτα η επιτροπή εξέταζε τις αποδείξεις και μετά έκρινε την αρμοδιότητα, θα είχε μπει όλο το θέμα ανάποδα».

«Αν προκύψει αρμοδιότητα της Βουλής, σημαίνει ότι η Βουλή κρατά την υπόθεση, κάνει αποδείξεις, και πάντως καταλήγει οπωσδήποτε στην αποσβεστική προθεσμία και στην παραγραφή των εγκλημάτων για τα οποία έχει γίνει το διαβιβαστικό από την εισαγγελία. Εάν η Βουλή κρίνει τον εαυτό της αναρμόδιο στέλνει την υπόθεση στα δικαστήρια όπου εκεί γίνεται διαλεύκανση, και ανάκριση, και δίκη και οι αθώοι αθωώνονται και οι ένοχοι καταδικάζονται», συνέχισε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι «διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο εάν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη. Δεν λέμε ότι η πολιτική μας είναι να τα στείλουμε όλα στη Δικαιοσύνη. Η πολιτική μας είναι να τα κάνουμε όλα σωστά».

Διενέξεις και εκτός της Προανακριτικής

Διενέξεις ακόμη και εκτός της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis είχαν βουλευτές κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, στον απόηχο της αποχώρησης της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων από την Επιτροπή.

Η αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης προκάλεσε συνωστισμό στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, όπου εισήλθαν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, προκειμένου να ακουστεί και η δική τους άποψη.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν βουλευτές της συμπολίτευσης ζήτησαν να προηγηθούν του Γιώργου Αμυρά του Ποταμιού, ο οποίος περίμενε τη σειρά του.

Τελικά παρενέβη πυροσβεστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ζήτησε να παραχωρηθεί η προτεραιότητα στον Γιώργο Αμυρά, όπως και έγινε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή