Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τελείωσε και περισσότερο απασχόλησε τα ΜΜΕ το νέο σήμα του νέου κόμματος παρά η πολιτική. Ακόμα και αν η βούληση των πρωταγωνιστών είναι διαφορετική, το νεοσυσταθέν κόμμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από το πολιτικό δίλημμα που το ταλαιπωρεί σήμερα και θα το ταλαιπωρεί, μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Αυτό το δίλημμα όμως δεν είναι το «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ».
Το πραγματικό πολιτικό δίλημμα για το Κίνημα Αλλαγής που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία στο εσωτερικό του ως τις επόμενες εκλογές είναι «συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα ή επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής».
Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι άλλοι πρωταγωνιστές του νέου κόμματος, ανεξάρτητα από το αν το Κίνημα Αλλαγής ενισχυθεί, αποδυναμωθεί ή διατηρήσει τις δυνάμεις του μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Είτε έρθει τρίτο, είτε τέταρτο, είτε αγγίξει ή ακόμα και αν ξεπεράσει τα ποσοστά του 2012 που είναι ο ανομολόγητος πολιτικός στόχος, είτε μείνει στα ίδια ή ακόμα και αν πέσει και άλλο, το Κίνημα Αλλαγής θα κληθεί να τοποθετηθεί επ΄ αυτού. Συμμετοχή σε κυβέρνηση ή επαναληπτικές εκλογές.
Τα περί τρίτης εντολής που είπε προχθές η κ. Γεννηματά, είναι η απολύτως θεμιτή και πολιτικά ευνόητη προσπάθεια να υποδηλώσει πόσο σημαντικό είναι για το νέο κόμμα αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής να περάσει τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές.
Κυβέρνηση υπό το δεύτερο κόμμα των εκλογών ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την εντολή στο τρίτο κόμμα, δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο ή τουλάχιστον δεν είναι σενάριο που οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα.
Ορισμός οργάνων
Στα διαδικαστικά, με βάση την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε για ορισμό με ποσόστωση και όχι εκλογή οργάνων, στην νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η πλευρά της Φώφης Γεννηματά θα προτείνει 128 πρόσωπα, το Ποτάμι 67, το ΚΙΔΗΣΟ 50, ο Νίκος Ανδρουλάκης 41, η ΔΗΜΑΡ 35, ο Γιώργος Καμίνης 30 και οι Κινήσεις Πολιτών 5.
Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα μετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του νέου φορέα, καθώς και τα έξι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Κατόπιν, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αναμένεται να εκλέξουν σε ειδική συνεδρίαση την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Γραμματέα του νέου φορέα.