Ρόδον... της Έριδος η μετεκλογική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής

Ιδρυτικό συνέδριο: Με γραμμή ίσων αποστάσεων η Φ. Γεννηματά - Διαφοροποίηση Ευ. Βενιζέλου
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 11:45
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Με τη Φώφη Γεννηματά να υπερασπίζεται τη γραμμή των ίσων αποστάσεων απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. «Δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις απέναντι στο συντηρητικό και προοδευτικό στρατόπεδο» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου με την παρουσίαση του νέου σήματος (ένα ρόδο με κόκκινο, μπλε και πράσινο χρώμα) και η πολυχρωμία του πολιτικού εμβλήματος απηχεί σαφώς το κυριότερο επίδικο του νέου φορέα, που είναι η πολιτική των μετεκλογικών συνεργασιών. Το ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων από την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο τόσο προεκλογικής όσο και μετεκλογικής συνεργασίας στη Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στη «λαίλαπα» του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών. Άνοιγμα προς τον νέο φορέα έκανε όμως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο υποχωρούν οι διαχωριστικές γραμμές μνημόνιο-αντιμνημόνιο «και επανέρχονται αξιακές διαχωριστικές γραμμές, πρόοδος και συντήρηση». 

Στις προσκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιάννη Δραγασάκη η Φώφη Γεννηματά απάντησε με την κήρυξη γραμμής ίσων αποστάσεων έως τις ερχόμενες εκλογές. «ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. φάνηκαν να διαγκωνίζονται στην ανάγκη για συνεργασίες. Αλλά δεν τα κατάφεραν, δεν έπεισαν. Όψιμα βέβαια, έπειτα από χρόνια, σκέφτηκαν την ανάγκη για συνεργασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας και συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες. «Δεν θα πάψουμε να προβάλλουμε το πλαίσιο της εναλλακτικής μας, προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ανασυγκρότηση της χώρας» ανέφερε και κατέθεσε σχετική δέσμη προτάσεων σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Απηύθυνε, όμως, και το δικό της γενικό προσκλητήριο «στα εκατομμύρια των αγνοημένων από την κυβέρνηση». 

Μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά αλλά και στο σύνολο της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς για την εγκατάλειψη της γραμμής των ίσων αποστάσεων «ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ της Αθήνας.

Τις διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι στο εσωτερικό του Κινήματος υπάρχουν μεν δυνάμεις που «δεν θέλουν ούτε τις ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. ούτε τη συμπόρευση με τη Ν.Δ.», αλλά σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή δεν διεξάγεται με σοβαρότητα, γιατί το ΠΑΣΟΚ «δεν θέλησε ποτέ να κάνει αυτοκριτική». Ο κ. Τζανακόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συγκρότηση «μετώπου δημοκρατίας» απέναντι στην κυβέρνηση. «Πρόκειται για μια γελοία πολιτική τοποθέτηση που δεν είναι άξια σχολιασμού» ανέφερε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ. Μάλιστα, σε διακριτή γραμμή από την ηγεσία ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αυταπάτη» την πολιτική των ίσων αποστάσεων και ζήτησε σύμπλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση παρά τις διαφορές με τον συντηρητικό χώρο, με κύριο στόχο την αντίκρουση των «σκευωρών» στην υπόθεση Novartis. 

Σε διαφορετικό τόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε σκληρή κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., καταλογίζοντάς τους ότι επιμένουν να βλέπουν την κρίση με τα παραμορφωτικά γυαλιά του λαϊκισμού που στοίχισε πολύ στη χώρα. «Ο ένας στα Ζάππεια και ο άλλος στα πεζοδρόμια, διέδωσαν τη μεγάλη απάτη ότι η κρίση φεύγει όταν σκίζεις τα μνημόνια» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. 
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης διαφώνησε με το δίλημμα «Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ». Άσκησε, όμως, κριτική στην ηγεσία για τον διορισμό και όχι την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Αυτή η Κεντρική Επιτροπή να ονομασθεί προσωρινή και να είναι μια δέσμευση ότι θα μείνουμε όλοι ενωμένοι, θα δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Την επόμενη μέρα να κάνουμε ένα συνέδριο πραγματικό», ανέφερε. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή