Μεταρρυθμίσεις με χρονοδιάγραμμα, κόντρα σε συμφέροντα και συντεχνίες έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την τοποθέτησή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι «το μέλλον δεν θα μας περιμένει. Οι καιροί απαιτούν τόλμη και ευθύνη. Όχι μόνο από την ηγεσία αλλά από όλους μας».
Αν ήμασταν αύριο κυβέρνηση τι θα κάναμε; Αυτό θέλουν να μάθουν οι πολίτες... Τι θα κάναμε στην οικονομία τους επόμενους 4 μήνες; Η χώρα έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Μεταρρυθμίσεις με χρονοδιάγραμμα. Μεταρρυθμίσεις κόντρα σε συμφέροντα, βολεμένους και συντεχνίες.
Στόχος η άμεση ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τα εσωτερικά τους προβλήματα και να στηρίξουν επιτέλους τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα capital control πρέπει να τελειώσουν πριν το καλοκαίρι. Η υποχρέωση των εταίρων μας, η υποχρέωση των δανειστών μας, είναι να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους τους επόμενους 4 μήνες. Και όταν λέω δανειστές εννοώ και το ΔΝΤ, που πρέπει να πει στις αγορές ότι θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.
«Οι Έλληνες σήμερα ζουν μέσα σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα. Μεσαίοι που γίνονται μικροί. Μικροί που γίνονται φτωχοί. Φτωχοί που δεν έχουν αποτελεσματικές δομές προστασίας. Αν η Ελλάδα είχε 100 κατοίκους, οι 40 χρωστάνε στην εφορία, οι 12 χρωστάνε στον ΕΦΚΑ, οι 23 έχουν κόκκινο δάνειο, οι 10 έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια (η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη), 20 άνεργοι, 10 στη μαύρη εργασία, 5 έφυγαν στο εξωτερικό. Τα νούμερα προφανώς ξεπερνάνε το 100% αφού πολλοί ανήκουν σε παραπάνω από μία κατηγορία. Η πτώση, λοιπόν, είναι το χαρακτηριστικό της εποχής μας και όχι απλώς η φτώχεια», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ως προς τα εθνικά θέματα επανέλαβε τη θέση του πως όσα είναι ανοιχτά πρέπει να κλείσουν γιατί η παράταση κάνει κακό. Υποστήριξε τη γραμμή Γεννηματά στο Σκοπιανό για ενιαία λύση με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας. Ο νους μας πρέπει να είναι στον Ερντογάν, τόνισε. Ενός ηγέτη μεθυσμένου από όπλα και αίμα, προσέθεσε και μίλησε για προώθηση λύσης και στο Κυπριακό.
Ως προς το θέμα των θητειών που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι ο ίδιος μπήκε στην πολιτική για 8 χρόνια. Έχω κλείσει τα 4. Το Κίνημα Αλλαγής ανήκει στην επόμενη γενιά, διακήρυξε.
«Το νέο Κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος. Πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που λένε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Η χώρα θέλει δυνατό τιμόνι από ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει δουλειά και παραγωγή. Κάποιοι, βέβαια, θα συνεχίσουν να δίνουν υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις. Εμείς θα πρέπει να αποκαλύπτουμε τη δημαγωγία τους και να μιλάμε με σαφήνεια. Να είμαστε η πυξίδα σε μια έρημο αβεβαιότητας.
Γι΄ αυτό δημιουργήσαμε το Κίνημα Αλλαγής. Κίνημα και όχι κόμμα, που συνειρμικά παραπέμπει στα λάθη του κομματικού κράτους και των κομματικών μηχανισμών. Τα πρώτα βήματα ήταν καλά, τα δύσκολα όμως είναι μπροστά μας. To Kίνημα Αλλαγής μπορεί να υπάρξει μόνο ως κίνημα τόλμης και ευθύνης. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να γράψουμε νέες σελίδες; Τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες θα φανεί. Ο χρόνος όμως δεν είναι απεριόριστος. Το μέλλον δεν θα μας περιμένει. Οι καιροί -θα το ξαναπώ- απαιτούν τόλμη και ευθύνη! Όχι μόνο από την ηγεσία αλλά από όλους μας.
Η χώρα έχει ανάγκη από Κίνημα Αλλαγής και όχι από κίνημα συμβιβασμών», κατέληξε.