Αποτελεσματική η μέθοδος της αυτολήψης για τη διενέργεια HPV DNA test

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 17:35
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το πιλοτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Greco self» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρουσιάστηκε στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής HPV εταιρίας. Το πρόγραμμα αφορά τη μέθοδο της αυτολήψης (self-sampling) κολποτραχηλικού υλικού για τη διενέργεια HPV DNA test. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής έχει ελέγξει περίπου 11 χιλιάδες γυναίκες από Μακεδονία, Θράκη, Ανατολική Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Ήπειρο και Κρήτη, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική, όπως εξάλλου έδειξαν αντίστοιχες διεθνείς μελέτες και επίσης  ότι είναι και εντυπωσιακά πιο αποδεκτή από τις γυναίκες.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός,  πρόεδρος της Ελληνικής HPV εταιρείας, είπε ότι από τις 11 χιλιάδες γυναίκες που ελέγχθηκαν μέχρι τώρα το 7,9% βρέθηκε θετικό σε ογκογόνους (καρκινογόνους) τύπους του ιού HPV, ποσοστό που αντιστοιχεί με προηγούμενες μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ και ΗERMES), αλλά και με αντίστοιχες μελέτες της Ν. Ευρώπης.

Όλες οι θετικές γυναίκες κλήθηκαν στις διάφορες πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας για κολποσκόπηση και βιοψία. Από αυτές ανταποκρίθηκε το 70% και από αυτό το 70% βρέθηκαν 47 γυναίκες να έχουν σοβαρό πρόβλημα στον τράχηλο της μήτρας με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο στον τράχηλο και 2 από αυτές στον κόλπο. Και οι 47 ακολούθησαν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.

Όπως διαπιστώθηκε, ένα σημαντικό ποσοστό από τις γυναίκες αυτές ή δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τεστ Παπ ή είχαν κάνει και είχαν ψευδώς αρνητικά (φυσιολογικά) αποτελέσματα. Ως εκ τούτου η μέθοδος είναι ενδεδειγμένη να καλύψει γυναίκες που δεν ελέγχονται κανονικά και αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματική γεγονός που πιστοποιείται και από μεγάλες διεθνείς έρευνες.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό στην Ελλάδα ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ευκαιριακός και θεωρείται απολύτως αναγκαία η αύξηση της κάλυψης του γυναικείου πληθυσμού, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Γι' αυτό και η μέθοδος της αυτολήψης (self-sampling) κολποτραχηλικού υλικού προς διενέργεια HPV DNA test -η οποία απεδείχθη το ίδιο αποτελεσματική συγκριτικά με την λήψη του υλικού από επαγγελματία υγείας- αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προοπτική και είναι περισσότερο αποδεκτή από τις γυναίκες. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των Ελληνίδων που κάνει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο (Παπ τεστ) συνεχίζει να είναι της τάξης του 30-35 %, υπάρχει η αναγκαιότητα να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσοστό των γυναικών. Επειδή η Ελλάδα έχει επιπλέον την γεωγραφική της ιδιαιτερότητα και δεν είναι εύκολο στις γυναίκες να πηγαίνουν σε μονάδες υγείας, η εναλλακτική λύση είναι η αυτολήψη (self-sampling).

Να σημειωθεί ότι η μελέτη διενεργείται από το ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ και έχει στόχο τον έλεγχο 12.500 γυναικών. Πραγματοποιείται, δε, με την καθοριστική συμβολή των μαιών ανά την επικράτεια και τη σημαντική συνεργασία και υποστήριξη των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας. Σε έναν χρόνο από σήμερα, η μελέτη θα συνεχιστεί σε καθορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, σε συνεργασία με τα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή